Amerikaanse Joden vrezen de toekomst, ongeacht of Trump of Biden wint

YouTube

De Amerikaanse Joden zijn niet gerust op hun toekomst in het land. Daarbij maakt het voor hen niet uit of Donald Trump of Joe Biden de presidentsverkiezingen wint. Dit blijkt uit een rondje langs de velden door het Joodse persbureau JTA. De meerderheid van de Joodse Amerikanen koos voor Biden, maar toch zijn zij pessimistisch over de toekomst. Momenteel worden de stemmen in een aantal cruciale staten nog geteld. het ziet er naar uit dat Biden de meeste stemmen kan halen. Hoe dan ook heeft het kamp van Trump al de gang naar de rechter gemaakt.

Geen massale afwijzing
“We zijn een ongelooflijk verdeeld land en dat wisten we eerder al, en het is ook iets dat we vandaag weten”, zegt uitvoerend directeur Jeremy Burton van de Boston Jewish Community Relations Council tegen JTA. “Er zijn bepaalde mensen in de Joodse gemeenschap die hoopten dat dit een massale afwijzing van het Trumpisme zou zijn. Maar wat de uitkomst ook is in het kiescollege of de senaat, dit is geen massale afwijzing.” Volgens een meting zou dinsdag 77 procent van de Amerikaanse Joden voor Biden hebben gestemd tegenover 21 procent voor Trump.

Vrees
Met name liberale Joden in de Verenigde Staten vrezen dat de ideologie van Trump, zelfs als hij wordt verslagen, zal voortleven en een drijvende krant zal zijn voor antisemieten. Ze maken zich zorgen dat het beleid van Trump tegen migranten en vluchtelingen zonder papieren, naast het toenemende antisemitisme van de afgelopen vier jaar, wordt gesteund of gedoogd door een groot deel van het land. “De wreedheden van de afgelopen vier jaar hebben voor veel mensen geen verschil gemaakt”, zegt Rabbi Salem Pearce van de Carolina Jews for Justice, een progressieve actiegroep. “Er zijn een aantal dingen niet kunnen en het maakt niet uit waar je dan woont.”

Pro-Israël
Sommige Joden geven Trump de schuld voor het creëren van een onvriendelijk klimaat waarin antisemitisme kan groeien. Dat vinden ze ondanks dat hij haat heeft veroordeeld en Joodse belangen heeft verdedigd middels een aantal pro-Israëlische acties zoals het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het erkennen van de betwiste Golan Hoogvlakte als onderdeel van Israël. Een dag voor de verkiezingen werden Joodse grafstenen in Michigan beschadigd en beklad. Volgens hoogleraar Deborah Dash Moore Joodse geschiedenis aan de Universiteit van Michigan is er sprake van een hernieuwde acceptatie van antisemitisme in Amerika.

Vandalisme
Op de Joodse graven werd de naam Trump gekalkt. “Het valt me ​​echt op hoe verdeeld het land is en hoeveel ruimte er nu is gegeven aan bijvoorbeeld antisemitisme,” zegt Dash Moore tegen JTA. “Ik kon me niet voorstellen dat er een grafsteen werd besmeurd met de naam van de president. Sinds het einde van de jaren zestig heb je dat soort gepolitiseerd antisemitisme niet meer gezien, en dat is wat dit is. Het is afwezig geweest, het is ondergronds geweest, maar het is nooit weggedrukt.”

Verhuizen naar Canada
Ook zou het aantal Amerikaanse Joden dat naar Canada wil verhuizen zijn toegenomen. De Canadese immigratieadvocaat Heather Segal kreeg dit jaar meer telefoontjes uit de VS. Sinds de verkiezingsdag heeft ze er al zes ontvangen en dat is volgens haar erg veel. Het zijn allemaal Amerikaanse Joden die bezorgd zijn over de koers van het land en die daarom overwegen om weg te gaan. In de afgelopen maanden werkte ze met zo’n vijftig tot zeventig Amerikaans-Joodse cliënten die naar naar Canada willen verhuizen of een Canadees paspoort willen krijgen. Volgens Segal is het een enorme stijging in vergelijking met voorgaande jaren. De telefoontjes en emails die ze heeft ontvangen, zei ze, zijn bijna allemaal van Joden die bang zijn voor een tweede termijn voor Trump.

Onbekend maakt onbemind
Tegelijkertijd onderkent de Joodse gemeenschap in de VS dat er meer problemen zijn in Republikeinse en conservatieve gebieden dan in de progressieve staten aan de Oost- en Westkust, en dan in de steden. “Wij als Joodse gemeenschap moeten meer doen op het gebied van interactie met de landelijke gebieden,” zegt Maharat Rori Picker Neiss van de St. Louis Jewish Community Relations Council tegen JTA. “We willen Joodse aanwezigheid hebben in die delen van het land. Dat vergroot ook het begrip voor Joden bij mensen die niet in de gelegenheid zijn om Joden te ontmoeten of met Joden om te gaan.”

Conservatieve Joden
Er zijn ook Republikeinse Joden. Die zeggen dat het oneerlijk is om alle Trump-kiezers als racistisch af te schilderen. Josh Kantrow, een conservatieve Joodse politieke commentator uit Chicago, hoopt dat het Republikeinse electorale succes niet altijd aanleiding zal geven tot bezorgdheid onder minderheden. “Ik wil dat de Republikeinse partij meer aan verbreding blijft doen om een ​​zo brede coalitie op te bouwen,” zegt hij. “De Republikeinse partij wordt nog steeds gezien als die van te veel blanken, blanke mannen en blanke christenen. We moeten de partij zijn waar groepen, die zich achtergesteld voelen, zich thuis kunnen voelen.”

Kloof blijft diep
Rabbijn Avi Shafran, woordvoerder van de Haredi-orthodoxe Agudath Israel van Amerika, vreest dat de verdeeldheid in het land, de ideologische polarisatie en het extremisme die ermee gepaard gaan niet veel goeds in petto hebben voor de Joden. “De kloof tussen de Amerikanen blijft zo diep als altijd, en dat is tragisch”, zegt Shafran tegen JTA. “Als er sociale onrust is, is dat nooit goed voor Joden. En met Joden die aan beide kanten van de politieke kloof prominent aanwezig zijn, zullen degenen die geneigd zijn de Joden de schuld te geven van de problemen in de wereld, de Joodse gemeenschap helaas als hun vijand zien.”

Lees ook:
‘Joe Biden trekt meerderheid Joodse stemmen’

Een grote meerderheid van de Joodse Amerikanen wil bij de presidentsverkiezingen van 3 november op Joe Biden stemmen. De Democratische presidentskandidaat krijgt zeker zeventig procent van de Joodse stemmen achter zich, zo blijkt uit een onderzoek van Pew Research Center.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Amerikaanse Joden vrezen de toekomst, ongeacht of Trump of Biden wint