Uitgekomen Amerikaanse rapper maakt aliyah

Nissim D.Black aliyah
newvoices.org (dv)

De Amerikaanse rapper Nissim, voorheen bekend als ‘D. Black’, verwezenlijkte vorige week de droom, die hij de afgelopen drie jaar had nadat hij tot het Jodendom was overgegaan: aliyah maken [emigreren naar Israël, red.]. Meteen na aankomst op het Ben Goerion vliegveld van Tel Aviv, sprak Nissim van “het laatste stukje om de puzzel van mijn leven te vervolmaken: het land Israël. G’d, Israël en het Joodse volk zijn een allesomvattende eenheid. Zonder één van de onderdelen is het een onvolledige puzzel.”

Alhoewel Nissim Israël eerder al eens bezocht, was hij vervuld van opwinding. “Het voelt geweldig om hier te zijn en eindelijk de droom te realiseren. Het is gek om mijn kinderen hier te zien, want de vorige keer was ik hier alleen. Maar het delen van deze ervaring met mijn gezin  is veel belangrijker voor me.” Zijn vrouw Adina (voorheen: Jamie) is heel enthousiast, maar bekent dat ze in het begin sceptisch was over de plannen. “Toen mijn man hier twee jaar geleden was, wilde hij dezelfde dag nog hierheen verhuizen, dus ja, ik was sceptisch. Dit is mijn eerste keer in Israël, maar ik hou er nu al van. Deze beslissing hebben we samen genomen en G’ddank, ik ben er erg blij mee”, aldus Adina. Haar man voegt daaraan toe: “Daar waren veel gebeden voor nodig.”

Hij werd 28 jaar geleden als Damian Black geboren in Seattle, Washington, in het noordwesten van de Verenigde Staten, in een kansarme Afro-Amerikaanse familie. Zijn wereld was, in zijn omschrijving, gevuld met drugs en geweld. Zijn dagelijkse ervaringen vertaalde hij in raps over drugs, straatbendes en alles daartussenin. De muziek, zo zegt hij, was een vlucht uit dat leven. In de rap-wereld telde hij mee, zeker nadat een album het tot nummer 12 bracht op de Amazon hitlijst.

Zijn pad naar het Jodendom was allesbehalve recht. In 2008 werd zijn goede vriend vermoord tijdens een geschil met rivalen in een nachtclub waar hij vaak optrad. Dit trauma leidde tot een persoonlijke zoektocht naar religie, geloof en G’d. Hij kwam gedurende zijn leven met verschillende godsdiensten in aanraking. “Mijn grootvader was een Soenitische moslim en bracht me groot met de Islam. Toen hij in de gevangenis belandde, maakten mijn vrienden me bekend met het Christendom, maar met het Jodendom was het anders. De andere twee waren makkelijk: ze nodigen je uit en verwelkomen je, het is als gratis geld. Maar in het Jodendom moet je hard werken om overvloed te bereiken. Zo leer je het geld te waarderen en te behouden.”

Nissim – of D. Black – koos zijn Joodse naam met hulp “van boven”. We moesten een naam kiezen toen ik Joods werd. Ik was vroeg – wat op zich al wonderlijk was voor mijn doen – op de afgesproken plek en zocht een gebedenboek. Iemand stelde de naam Nissim [een teken, wonder, red.] voor, maar ik beargumenteerde een andere naam. Ik richtte me tot G’d voor inspiratie en toen het tijd was voor het middaggebed pakte ik een gebedenboek op. Er stond Nissim op geschreven – toen wist ik het zeker.”

Nissim en zijn gezin zijn van plan om in Jeruzalem te gaan wonen en te blijven werken aan muziek, film, een nieuwe muziekvideo en een wereldtoernee. “We gaan in Safed en Tiberias een nieuwe clip maken voor mijn nieuwe productie ‘Zman Cherutenoe’ [het seizoen van onze bevrijding, red.]. Daarna geef ik een concert samen met Gad Elbaz en in mei een concert op het Brooklyn College. En ik ben zeker van plan nog te gaan touren in de VS.”

https://www.youtube.com/watch?v=ViKzkPVH1XQ
Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Uitgekomen Amerikaanse rapper maakt aliyah