Amstelveen adopteert Joden op Namenwand

Namenwand
Youtube

De Gemeente Amstelveen adopteert alle namen van alle Amstelveense Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Het gaat om enkele honderden personen. Het budget staat los van een groter pakket dat bewustwording van het verleden onder de lokale bevolking moet bevorderen. Er wordt verder onder meer geld besteed aan het Amstelveens scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’. Oranjevereniging Amstelveen Oranje gaat een van de projecten leiden.

De Amstelveense gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen van raadslid Esther Veenboer (PvdA). De politica kwam ermee tijdens behandeling van het voorstel ’Verhogen historisch besef Amstelveen’. Ze riep in de motie eveneens op om te onderzoeken of scholen betrokken kunnen worden bij het adopteren van andere namen op de namenwand. Volgens Veenboer is de wand, een initiatief van Jacques Grishaver, ‘een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben’.

Daarnaast werd raadsbreed ingestemd met het voorstel om 142.000 euro te betalen aan het vergroten van het historisch besef onder de bevolking. Dit budget gaat onder andere naar het project ‘Nooit meer teruggekomen’, dat het verhaal van de Amstelveense Joden van 1930 tot circa 1970 moet gaan vertellen. De lokale Oranjevereniging Amstelveen Oranje leidt de uitvoering ervan, waarbij verhalen uit het verleden onderzocht, opgetekend en verbonden worden met het heden.

Tevens komt er geld vrij voor de ontwikkeling van een digitale beeldbank, en het wederom uitgeven en digitaliseren van de boeken Nieuwer-Amstel en Amstelveen, 1000 jaar historie en Jaren van verduistering. De bezettingstijd in Amstelveen. De enige partij met kritiek op de moties was GroenLinks. De partij van Jesse Klaver had liever gezien dat er meer was aangesloten op kwesties in de huidige tijd. Niettemin stemde de fractie in met alle voorstellen, waaronder die voor de namenwand.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Amstelveen adopteert Joden op Namenwand