Amstelveen krijgt gedenkteken voor Joodse oorlogsslachtoffers
Net als in Delfzijl en Arnhem wordt binnen afzienbare tijd in Amstelveen een speciaal monument opgericht voor de lokale Joden die vermoord werden in de Sjoa. Het gedenkteken wordt een lijst met namen en een kunstwerk in een. Het is ontworpen door de in Amstelveen woonachtige Piet Cohen (84), een Joodse Amstelvener die als onderduiker de Tweede Wereldoorlog overleefde. Het monument moet in april 2020 worden onthuld, een maand voor de grote herdenkingen van ’75 jaar bevrijding’. Het project valt in lijn met een trend van het oprichten van lokale Joodse monumenten.
Alle namen erop
Het werk, dat een plek krijgt in de bocht van de Amsterdamseweg en de Prins Bernhardlaan, zal bestaan uit een paneel van circa één meter meter hoog en 3,5 meter breed. Het wordt opgetrokken uit Corten-staal en krijgt de namen van alle alle Joodse slachtoffers uit Amstelveen. Ook de leeftijden, van zes maanden tot negentig jaar oud, komen erbij te staan. Op het paneel wordt een opengevouwen brief geplaatst met een tekst. Deze brief verwijst naar de vele briefjes die tijdens de deportatie uit treinen naar de concentratie- en vernietigingskampen werden gegooid. Verder komt er een bankje bij het gedenkteken, zodat bezoekers even kunnen gaan zitten.
Wethouder tevreden
Het Amstelveense college van burgemeester en wethouders heeft zijn fiat gegeven aan de komst van het monument. Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (VVD) is blij en tevreden. Hij wil dat het historisch besef bij de Amstelveners gaat leven. “Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad,” aldus de politicus.
Trend
In steeds meer Nederlandse gemeenten lijkt grote behoefte te zijn aan het herinneren en eren van de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren neemt het aantal ‘Joodse monumenten’ zichtbaar toe. Zo kregen Den Haag en Utrecht in de afgelopen jaren groots opgezette Joodse monumenten. Ook Culemborg, Heemstede en Vlissingen creerden in de afgelopen jaren dergelijke monumenten, en op zondag wordt in Arnhem ook een zichtbaar Joods gedenkteken onthuld. In andere gemeenten wordt momenteel hard gewerkt aan het mogelijk maken van monumenten voor lokale Joodse slachtoffers. Zo is Delfzijl momenteel bezig met het inzamelen van geld. Op vrijwel alle nieuwe gedenktekens staan de namen van de individuele slachtoffers gebeiteld.
Lees ook:
Inzameling voor Joods monument Delfzijl bijna rond
In Delfzijl komt een monument voor de Joodse oorlogsslachtoffers. Het gaat om een gedenkteken voor de 126 Delfzijlster Joden die tijdens de Sjoa werden vermoord. Voor het Groningse stadje betekent het veel dat deze namen niet vergeten worden, zo blijkt. Veel van het geld dat moet worden ingezameld is al binnen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren