ANC verbiedt leden naar Israël te reizen

Wiki (dv)

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij, het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC), heeft besloten dat leden niet meer mogen afreizen naar Israël. Volgens het ANC is het conflict tussen Israël en de Palestijnen exact hetzelfde als het dispuut tussen het blanke apartheidsregime en de zwarte bevolking in het Zuid-Afrika van voor 1994. ‘Wij zijn solidair met de Palestijnse strijd’, aldus het ANC-bestuur op het jaarlijkse congres in Johannesburg. Een mogelijk reisverbod voor ANC’ers ligt in het verschiet, want daar werd een resolutie voor aangenomen. Het ANC heeft tevens een absolute meerderheid in het parlement.

Volgens het ANC-bestuur moeten met name jonge leden zich er bewust van worden ‘dat er in Israël ook Apartheid heerst’. Leden van de ANC-jongerenorganisatie en zakenmensen gelinieerd aan de partij hebben onlangs reizen naar Israël gemaakt en dat had volgens oudere bestuurders niet gemogen. De ouderen uitten kritiek op het contact dat deze ANC-leden met de Israëli’s hebben gezocht. In het kader daarvan ging parlementsvoorzitter Baleka Mbete op bezoek in de Palestijnse gebieden. “Apartheid was een picnic in vergelijking met wat er daar aan de hand is,” aldus Mbete, die erom bekend staat de orde in het Zuid-Afrikaanse parlement slecht te kunnen houden. President Jacob Zuma (ANC) van Zuid-Afrika heeft nog niet op de ontwikkelingen gereageerd.

Zuid-Afrika heeft echter een levendige Joodse gemeenschap. Hun voorman, Zev Krengel van de South African Jewish Board of Deputies, vindt het bespottelijk dat het ANC mogelijk een reisverbod voor partijleden op Israël wil instellen. “Dit staat haaks op de open wijze waarop Zuid-Afrika wil omgaan met andere landen. ANC-vertegenwoordigers reizen geregeld naar het buitenland, waaronder naar landen met een slechte reputatie op het gebied van de mensenrechten,” aldus Krengel. Het uitsluiten van alleen Israël is juist een vorm van discriminatie, zo stelt de Joodse Zuid-Afrikaan.

Voor 1994 werd Zuid-Afrika geregeerd door een regering bestaande uit leden van de blanke minderheid. Dit regime hield rassenwetten en -discriminatie van zwarten in stand, tot grote ontsteltenis van andere Afrikaanse en westerse landen waaronder Nederland. Het ANC was de grootste verboden volkspartij van de zwarte meerderheid, en stond onder leiding van Nelson Mandela. Hij werd in 1962 gevangen gezet. Na de vrijlating van Mandela, in 1990, kwam er een dialoog en vredesproces op gang. In 1994 waren er voor het eerst vrije verkiezingen en werd Mandela president. Sindsdien is het ANC onafgebroken aan de macht en behaalt de partij bij verkiezingen telkens een absolute meerderheid. Het ANC is net als de Palestijnse Fatah-partij lid van de socialistische Internationale.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » ANC verbiedt leden naar Israël te reizen