Anti-Israël-actie in Enschede loopt uit in virtuele aardappeloorlog

Aardappelen
pixabay

Wat begon als een relatief kleine anti-Israëlische actie in Enschede van een handjevol anti-Israëlische activisten is uitgelopen op een virtuele oorlog waar Twitterend Nederland zich mee bemoeit. Sinds een paar dagen buitelen op sociale media de voor- en tegenstanders van Israël over elkaar heen. Ook wordt er opgeroepen om juist aardappelen uit Israël bij Albert Heijn te kopen. Tegelijkertijd stellen prominente Joodse Nederlanders dat de anti-Israëlische boycotactie in Enschede te dichtbij de synagoge en een oorlogsmonument zijn gehouden.

Het begon allemaal op zaterdag toen de Palestina Werkgroep Enschede in verschillende winkelcentra opriep tot een ‘aardappelboycot’ tegen Israël. Anti-Israëlische activisten deelden flyers uit en stonden op straat met borden waarop stond ‘Prik geen Palestijn aan je vork’, doelend op de aardappelen uit Israël die Albert Heijn verkoopt. De activisten horen bij de beweging BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) en vinden dat Israël een apartheidsstaat is, zoals het Zuid-Afrika van voor 1994. Daarom moeten Nederlanders geen aardappels meer uit dat land eten, aldus de BDS’ers.

Op Twitter en in de media slaan diverse Joodse prominenten en pro-Israëlische twitteraars terug. SGP-raadslid Dries Mulder in de gemeente Neerijnen vraagt aan de Albert Heijn of hij de aardappelen ook online kan kan kopen. Ex-CIDI-directeur Ronny Naftaniel prijst de Israëlische aardappelen aan onder de noemer #tipvanMieke. Deze hashtag werd onlangs trending toen de pro-Palestijnse Mieke Zagt eenzelfde soort boycot-oproep deed voor Israëlische wijn van HEMA. Haar bericht sloeg als een boemerang terug: de wijn werd massaal aangeschaft en raakte uitverkocht in veel Hema-filialen. De rechtse blogger Joop Soesan Twittert: ‘BDS Nederland demonstreerde vandaag in Enschede tegen de verkoop van deze overheerlijke aardappelen uit Israel bij o.a. @albertheijn. Dus kopen #tipvanMieke’.

Er is vooralsnog geen run op de Israëlische aardappelen bij Albert Heijn ontstaan, maar mogelijk kan dit deze week nog gebeuren. De Joodse gemeenschap van Enschede is in ieder geval niet blij met de actie. De hete aardappel wordt door de Twentse Joden van tafel geschoven. Opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) zegt de BDs-actie ‘gevoelloos’ te vinden, omdat de activisten dichtbij de synagoge en een oorlogsmonument in Enschede te werk gingen. De anti-Israëlische activisten weerspreken dit. Volgens hen is de actie alleen gericht tegen de Israëlische overheid.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Anti-Israël-actie in Enschede loopt uit in virtuele aardappeloorlog