Antisemitisme-affaire blijft Labour-leider Corbyn achtervolgen door nieuw bewijs

YouTube

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn heeft gevallen van antisemitisme binnen zijn partij zelf willen beoordelen. Zeker zeventig medewerkers en oud-medewerkers stellen dat dit zo is. Zij hebben hard bewijs afgegeven aan de Equality and Human Rights Commission (EHRC) in het kader van een groot onderzoek naar Jodenhaat binnen de Labour-partij. Zelf wordt Corbyn ook elf keer van antisemitisme beschuldigd. Dit alles meldt The Independant, die beschikt over het uitgelekte materiaal. De antisemitisme-affaire blijft de Britse sociaaldemocraten achtervolgen. Over precies een week zijn de Britse verkiezingen.

USB-sticks
De Joodse Arbeidersbeweging (JLM), een subvereniging in Labour met 2.500 leden, beschuldigt Jeremy Corbyn al tijden van het creëren van een ‘gastvrije schuilplaats; voor antisemitisme in de partij ‘door publiekelijk antisemieten en antisemitische acties te steunen’. Het is de JLM die naar het anti-discriminatiebureau EHRC stapte. Ook loopt er een eigen onderzoek van Labour naar antisemitisme in de partij. In het kader daarvan zou Corbyn het personeel bevolen hebben om casussen op USB-sticks te zetten en deze aan zijn team te geven. Zo zouden hij en zijn mensen alle gevallen zelf kunnen beoordelen. In de buitenwereld stelt Corbyn echter dat er sprake is van ‘een onafhankelijk klachtenproces’ binnen Labour.

Bemoeienis van de leider
Corbyn verwerpt alle aantijgingen van inmenging. Hij is het er ook niet mee eens dat hij Jodenhaat binnen de partij heeft laten voortwoekeren. Hij ontkende alles nadat advocaat James Libson van de JLM zei dat hij bewijs had bevonden van beïnvloeding door Corbyn van het interne onderzoek. “Er zijn heel veel openstaande klachten, veel voorbeelden van bemoeienis en veel voorbeelden van een dubbele moraal in de wijze waarop klachten binnen Labour worden verwerkt,” aldus Libson op tv. “Er is sprake van inmenging en die inmenging is helaas institutioneel geworden.”

‘Hitler had gelijk’
Ook zouden er geheime Whatsapp-groepen in omloop zijn. Een medewerker heeft verklaard dat ze was opgedragen om het bestaan van de USB-sticks te ontkennen indien daar naar gevraagd zou worden. In het uitgelekte document, dat 47 pagina’s telt, staat ook dat Labour-leden verbaal en online over de schreef zijn gegaan. Sommigen gebruikten de termen ‘Tory Jew’ (‘Conservatieve Joden’, red.), ‘kindermoordenaars’ en ‘Hitler had gelijk’. Volgens het document is er binnen Labour structureel sprake van antisemitisme.

Weerlegging
Corbyn blijft zichzelf verdedigen. Hij stelt dat de partij alle gevallen van antisemitisme en discriminatie hard aanpakt. “We hebben een geschillen-procedure geïntroduceerd en we hebben een voorlichtingsproces ingevoerd, zodat de partijleden de pijn begrepen die kan worden veroorzaakt door antisemitische opmerkingen of antisemitisch gedrag” aldus Corbyn donderdagmiddag. Afgelopen juli is er een nieuwe regeling geïntroduceerd die ‘ernstige zaken’ snel onder de loep kan nemen. “Het totale aantal gevallen is inderdaad zeer, zeer laag; maar elk geval van antisemitisme is er één te veel.” Hij ontkent zich met de gang van zaken te hebben bemoeid. Een partijwoordvoerder heeft ontkend dat er zeventig mensen zijn die hard bewijs over antisemitisme hebben geleverd.

Antisemitisme-affaire
In Groot-Brittannië is de discussie rond antisemitisme in Labour deze week opgelaaid nadat Corbyn tijdens een interview eigenlijk geen excuses leek te willen aanbieden voor Jodenhaat in zijn partij. Sinds zijn aantreden in 2015 zou de haat van sommige leden tegen het beleid van Israël zijn getolereerd en steeds vaker zijn overgegaan in antisemitisme. Volgens critici worden Joden binnen Labour structureel gelijkgeschakeld aan Israël en ‘de Zionisten’. Corbyn zou veel te weinig hebben gedaan om het sluimerende antisemitisme te stoppen. Zijn critici zeggen dat hij het er stiekem mee eens is, onder meer omdat hij een paar jaar geleden de graven bezocht van de Palestijnse terroristen die de aanslag op de Olympische Spelen van München hebben gepleegd. Daarbij kwamen Israëlische atleten om het leven.

Verkiezingen
Over een week zijn de Britse parlementsverkiezingen. In de debatten en interviews gaat het bij Corbyn steevast over de antisemitisme-affaire binnen zijn partij. De politicus blijft zich verdedigen, maar toch lijkt hij er niet van af te komen. Ook heeft hij gesuggereerd nooit naar de Kersttoespraak van koningin Elizabeth II te luisteren. Veel Britten twijfelen eraan of hij geschikt is om premier te zijn en in de peilingen loopt Labour achter op de Conservatieven van premier Boris Johnson. Bekijk hier een deel van het interview van journalist Andrew Neil met Corbyn. Volgens critici moest Neil de excuses er bij de Labour-voorman ‘uitslaan’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Antisemitisme-affaire blijft Labour-leider Corbyn achtervolgen door nieuw bewijs