‘Antisemitisme in Turkije nog nooit zo erg geweest’

Erdogan op anti-Israël-rally, oktober 2023 (YouTube)

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft gezorgd voor een aanwakkering van antisemitisme in de Turkse samenleving. Haat tegen Israël wordt steeds vaker vermengd met haat tegen Joden. Door de houding van de regering is het voor burgers en ondernemers salonfähig geworden om zelf stappen te nemen tegen Israël of Joden in Turkije, zo meldt Ynet News.

Hitler-vergelijking

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan steeds vaker de kant van Hamas en de Palestijnen gekozen. Hij deed dat vooral met populistische anti-Israël-retoriek, zo meldt de site Ynet News. Zo vergeleek hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afgelopen week met Adolf Hitler en zei hij eerder dat de Israëlische aanvallen op Gaza vergelijkbaar zijn met de genocide op de Joden door de nazi’s in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Door de houding van de president en regering is er in Turkije een nieuw soort antisemitisme ontstaan: dat van het tegenwerken van Joden en boycotten van Israël waar mogelijk, aldus Ynet News. Parlementariërs komen met wetsvoorstellen om tegoeden van Turken met een Israëlisch paspoort te bevriezen. Bepaalde winkeliers in Istanbul weigeren sinds kort Joodse klanten met verbodsborden voor Joden op de deur. En in Noord-Cyprus – het Turkse deel van het eiland – wordt voorgesteld om de verkoop van land aan Joden en Israëliërs te verbieden.

Gemixt

Ook is er in Turkije steeds vaker sprake van anti-Israël-uitingen die ontaarden in antisemitisme of daarmee worden gemixt. Op bazaars, marken en in winkelcentra in het hele land zijn Israëlische vlaggen op de grond gelegd. Mensen kunnen hun voeten erop vegen als ze binnenkomen. Een grote tekening van Netanyahu werd aan een brug in de stad Afyonkarahisar opgehangen en Ankara hangt een gigantisch spandoek van hem in de vorm van een varken met een hakenkruis erbij. Daarboven staat geschreven: ‘Israël, babymoordenaar’.

“Het antisemitisme is nog nooit zo erg geweest,” zegt onderzoeker Hay Eytan Cohen Yanarocak van het Dayan Centrum voor Midden-Oosten- en Afrika-studies aan de Universiteit van Tel Aviv. Desondanks heeft Ankara de banden met Israël nog niet verbroken. Turkse schepen blijven met goederen naar Israëlische havens varen en het land heeft niet geprobeerd om de oliestroom van Azerbeidzjan naar Israël via zijn grondgebied te blokkeren.

Banden in tact

Het lijkt erop dat de Turkse regering kiest voor populistische anti-Israël-retoriek voor binnenlandse politieke consumptie maar ondertussen doorgaat met handel drijven met Israëli’s omdat het die handel nodig heeft voor de Turkse economie. Netanyahu veracht de uitlatingen van de Turkse president, maar heeft eveneens de banden niet verbroken. Wel heeft Israël zijn diplomaten teruggetrokken. Voor 7 oktober waren beide landen hard op weg om hun relatie zelfs te verbeteren.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Antisemitisme in Turkije nog nooit zo erg geweest’