Antwerpen verbiedt anti-Israël-manifestatie in beeldenpark
Kunstenaar Dennis Tyfus moet van de Stad Antwerpen een andere plek vinden voor zijn anti-Israël-manifestatie in het Middelheimpark, een openluchtmuseum dat in handen is van de gemeente. Het stadsbestuur vind het ‘polariserende’ evenement te ongepast op deze plek. Tyfus, die spreekt van Sovjet-praktijken, heeft al een andere plek gevonden voor ‘From De Schelde to The Sea’. Update: de gemeente haalt procedurele in plaats van inhoudelijke redenen aan voor haar besluit.
Eerder kondigde de kunstenaar een benefiet voor komende zondag aan voor de Palestijnse kinderen in zijn eigen paviljoen De Nor, dat in het Middelheimpark ligt. Een woordvoerder van de Stad Antwerpen laat aan VRT Nieuws weten dat ‘de actie op stedelijk domein niet tegemoetkomt aan de inspanningen die het stadsbestuur levert om verbinding na te streven tussen de verschillende gemeenschappen in Antwerpen, naar aanleiding van het gewapend Israëlisch-Palestijns conflict’.
Kaartverkoop omhoog
Tyfus zette de organisatie op poten zonder overleg met de gemeente. Het gaat om een evenement met muziek en sprekers die het opnemen voor de Palestijnen. Tyfus is blij met het besluit van de gemeente. ‘We danken de stad Antwerpen voor het verbieden van From De Schelde to The Sea in De Nor. Door de gigantische verontwaardiging is de ticketverkoop en steun voor Hope Foundation op enkele uren verviervoudigd!’ schrijft hij op Facebook.
Satirisch
In tegenstelling tot het stadsbestuur vindt Tyfus de naam van het evenement niet ‘polariserend’. Volgens hem is er sprake van een satirische woordspeling. ‘Wij vinden uiteraard niet dat Palestina dient te reiken van de Westelijke Jordaanoever tot De Schelde. Al reiken we vanuit een burgerbeweging wel van aan De Schelde de hand naar de onschuldige burgers in Gaza. Dat heeft niets met politiek te maken maar alles met burgerzin”, schrijft Tyfus.
Sovjet-Unie
Tyfus spreekt van Sovjetpraktijken: ‘De Nor is contractueel een bruikleen van mij aan het museum, ik organiseer er dus wat ik wil. Dat de stad zich met de programmatie gaat bemoeien doet wat denken aan de voormalige Sovjet-Unie. Het doel van het benefietfestival is Hope Foundation, een organisatie die volledig los van de politiek momenteel in Gaza werkt rond oorlogstrauma bij kinderen’.
Supernota
De kunstenaar hekelt de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, die hij beschuldigd van het doen aan cancel culture. De politicus heeft echter nog niet gereageerd. Hij is momenteel formateur van een nieuwe Belgische regering en houdt zich bezig met het op een lijn krijgen van de vijf formerende partijen. De Wever schreef daarvoor een supernota waar alle deelnemers zich in moesten kunnen vinden, maar hij kreeg het verwijt dat het document teveel gestoeld was op zijn eigen partijplannen.
Procedure
Volgens antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) gaat het om een procedurele in plaats van een politieke beslissing. ‘Er wordt weer een hoop onzin verteld die compleet voorbij gaat aan de feiten’, schrijft de schepen voor Cultuur op Instagram. Volgens haar heeft het stadsbestuur beslist om geen toestemming te geven voor het benefiet dat ‘nodeloos polariserend was’. Ait Daoud geeft aan dat er een risicoanalyse is gedaan en dat die ook met Tyfus is gedeeld.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren