Orban: ‘Antisemitisme dulden we in Hongarije niet’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Órban deed zijn uitspraken tijdens de vergadering van het Joods Wereldcongres (JWC) in Boedapest. Daarmee wil hij de ongerustheid over het toenemende antisemitisme in zijn land proberen wegnemen. “Uit een morele verplichting hebben wij nooit verdraagzaamheid tegenover antisemitisme verkondigd”, zei hij gisteren bij de opening van de jaarvergadering van het JWC. Órban wees erop dat zijn regering de scholen heeft verplicht de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook is er een herinneringscentrum voor de Holocaust in Boedapest opgericht.

Órban kreeg applaus, maar achteraf bleken nogal wat delegatieleden van het JWC niet erg onder de indruk. Ze betreurden het dat de politicus niet verder was ingegaan op recente racistische of anti-joodse aanvallen in zijn land. Ook heeft hij niets gezegd over de extreemrechtse partij Jobbik, nu de derde politieke beweging in Hongarije. Eerder had Órban al een jaarlijkse Holocaust-herdenking ingevoerd en de fascistische en geüniformeerde ‘Hongaarse Wacht’ laten verbieden. Die Hongaarse Wacht had nauwe banden met Jobbik.

Premier Órban ligt al enige tijd onder vuur omdat hij in Hongarije de democratische beginselen zou afzwakken met onder meer een nieuwe mediawet. Dat leverde hem de woede van de Europese Unie en de Verenigde Staten op. Hongarije heeft al een geschiedenis van een fascistisch bewind voor en tijdens de oorlog en vervolgingen van Joden tijdens de Holocaust door de Pijlkruisers, een eigen nazibeweging. Het hedendaagse Hongarije wordt geconfronteerd met groeiend extremisme. Politiek gezien is de extreemrechtse partij Jobbik uitegegroeid tot de derde partij van het land. Daarbuiten zijn er ook steeds meer aanvallen op Joden, Roma en andere minderheden.

Een parlementslid van Jobbik zei onlangs dat ‘Joodse politici een gevaar vormen voor de nationale veiligheid en dat de organisatie van het Joodse Wereldcongres een provocatie was voor Hongarije’. Zaterdag nog demonstreerden duizenden sympatisanten van Jobbik tegen de aanwezigheid van het JWC in Boedapest. Het JWC houdt normaliter zijn jaarvergadering in Jeruzalem, maar heeft dit keer voor Boedapest gekozen om te wijzen op het de groeiend antisemitisme in Hongarije. Voorzitter Ronald Lauder riep de regering op zich actief tegen de ‘duistere krachten’ van de anti-Joodse vooroordelen te verzetten.

Categorie:

Home » Nieuws » Orban: ‘Antisemitisme dulden we in Hongarije niet’