Bestuurswissel bij Stichting Aletta

Stichting Aletta
Stichting Aletta

De Stichting Aletta heeft een bestuurswissel ondergaan. De stichting, die vernoemd is naar Aletta Jacobs en zich inzet voor de bestudering en de verbetering van de positie van vrouwen, heeft daarmee twee open gekomen bestuursfuncties – waaronder die van voorzitter – meteen opgevuld. Vorig jaar lanceerde de Stichting Aletta haar eerste grote project: een reizende tentoonstelling over vrouwen in het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie is momenteel te zien in het Onderduikmuseum in Aalten en in Nationaal Monument Kamp Vught. In het gelijknamige boek Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu worden veertien vrouwen geportretteerd.

Margot Versteeg en Suzanne Tahan zijn de nieuwe voorzitter en penningmeester van Stichting Aletta. Versteeg is hoogleraar Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Kansas en Tahan is beëdigd tolk-vertaler Arabisch-Nederlands. Remco Tonino, art-director, is momenteel de secretaris van de Stichting. “Ik heb veel vertrouwen in de bijdrage van Margot en Suzanne voor Stichting Aletta. Het zijn krachtige vrouwen die het belang van een gelijkwaardige positie van vrouwen in de samenleving onderstrepen, net zoals hun voorgangers,” aldus Tonino. Versteeg en Tahan nemen de functies over van Gea Breet en Sheila Elkerbout.

De tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu portretteert veertien vrouwen. Vijf van hen zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (betrokken bij Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft). De andere negen zijn bekende Nederlander die iets bijzonders doen, waaronder activiste Shirin Musa, oud-PvdA-minister Hedy d’Ancona, COC-voorzitter Tanja Ineke en de ultra-rechtse opiniemaker Ebru Umar. Lees hier meer over deze veertien vrouwen.

Stichting Aletta is in 2017 opgericht en vernoemd naar Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts van Nederland. De stichting heeft tot doel om de positie van vrouwen in de samenleving te bestuderen en te verbeteren. Dat gebeurt via projecten waarin vrouwen en kinderen centraal staan.

Categorie:

Home » Nieuws » Bestuurswissel bij Stichting Aletta