Bewijs voor ‘drie Joodse getto’s’ in Amsterdam

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Bestuursleden van het Verbond Belangebehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) doken afgelopen maand in de archieven van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Ze vonden archiefstukken van de Joodsche Raad. Daarin staat het onomstotelijke bewijs dat er in de jaren ’40-’45 drie Joodse getto’s in de hoofdstad waren. Voor het VBV, dat opkomt voor de positie van Holocaustoverlevenden, is dit van belang voor een goede dialoog met de Duitse regering.

Tijdens de laatste gesprekken met de Duitse overheid over toekenning van nieuwe getto-pensioenen ontstond namelijk grote onduidelijkheid over de situatie in Amsterdam in 1942 en 1943. Er werd gesproken over ‘een Judenviertel’, ‘de oude Joodsche buurt’ (het gebied rond het Waterlooplein, red.) en over een ‘Durchgangs Getto’; doelend op de hele stad. Sommige huidige instanties veronderstellen dat alle Joden in het laatste gebied hebben gewoond. Maar praktisch gezien was dit onmogelijk, omdat de Joodse Raad tussen oktober 1941 en april 1943 zeker 14.951 verhuisvergunningen heeft verstrekt aan Joodse families in de hele regio. Deze mensen werden op last van de Duitsers gedwongen om te verhuizen. Met de bewijzen die er nu zijn kan het VBV nog beter aangeven wie in aanmerking komen voor oorlogsvergoedingen.

Naast het bewijs van de drie getto’s, heeft het VBV-bestuur ook een officiële lijst gevonden van straten waarin de verhuisde Joden zich moesten vestigen. De lijsten komen voor in brieven uit het NIOD-archief, waarin wordt gesproken over de ‘Pauperisering der Nederlandsche Joden’. De documenten liegen er niet om: nauwkeurig is door de Joodsche Raad bijgehouden hoe slecht het met de verhuisde Joden ging. In totaal woonden er in die dagen 77.000 Joden in de hoofdstad. Velen uiteindelijk werden afgevoerd naar Oost-Europa en overleefden de oorlog niet.

Wie meer wil weten over de gevonden documenten kan terecht op de website van het VBV. Daar zijn bepaalde stukken te zien. Voorzitter Flory Neter en haar bestuursleden voelen zich door de vondst ‘gesterkt’ in de onderhandelingen met de Duitse overheid. Binnenkort gaan de gesprekken over de oorlogspensioenen weer van start. 

Categorie:

Home » Nieuws » Bewijs voor ‘drie Joodse getto’s’ in Amsterdam