Bijzonder denkbeeldig familieportret in het JHM

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het kunstwerk draagt de titel Provenance Unknown. An Imaginary Family Portrait (Herkomst onbekend, een denkbeeldig familieportret). Het gaat over een onbekende Joodse opticien en zijn denkbeeldige familie. Het is een hommage aan een ‘gefantaseerde’ familie, die een vernietigde Joodse generatie vertegenwoordigt.

Het idee voor dit werk ontstond na de vondst van een collectie brillenglazen op een Amsterdamse rommelmarkt. De voorwerpen waren van een onbekende opticien. De installatie bestaat uit vijf portretten, een familiestamboom, twee portretten van de opticien en zijn zoon, en een kistje met een knipsel uit een Israëlische krant. De abstracte portretten verbeelden elementen uit de Joodse cultuur: Gezag, Wetenschap, Wijsheid, Gratie en Plezier.

Van Marle studeerde af aan de Akademie voor Kunst en Industrie in Enschede en behaalde een Master of Arts in Engelse en Anglo-Ierse letterkunde in Dublin. Haar werk bestaat uit installaties, objecten en tekeningen, met thema’s die verwijzen naar archeologie, geschiedenis en natuurhistorie. Met haar in memoriam-projecten, waaronder Provenance Unknown, verplaatst Van Marle zich in het leven van individuen die niet gedocumenteerd staan in de officiële geschiedschrijving. Door middel van sympathetic imagination – inlevende verbeelding – maakt zij deze onbekenden zichtbaar en krijgen zij een plaats in ons historisch geheugen.

De installatie in tot en met 7 juli 2013 te bezichtigen in het Joods Historisch Museum.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Bijzonder denkbeeldig familieportret in het JHM