Bijzondere docufilm over Joods Marokko op komst

In de filmische documentaire Verlaten Grond. Joods Marokko II gaan Avital Elbaz en Lev Avitan, beiden met een Joods-Marokkaanse achtergrond, op persoonlijke en indringende zoektocht naar hun familiegeschiedenis. Dat meldt de Joodse tak van de Evangelische Omroep (EO) in een persbericht. In Marokko proberen ze grip te krijgen op wat verloren is gegaan: een gedeeld cultureel erfgoed dat jarenlang verzwegen werd.
Voor Avital (52) en Lev (28) is de reis naar Marokko niet zomaar een terugblik. De documentaire, die op 25 mei wordt vertoond, laat zien hoe het ontbreken van verhalen hun identiteit heeft gevormd. Avital groeide op in Nederland, in een gezin waar nauwelijks werd gesproken over hun Joods-Marokkaanse achtergrond. Pas op haar achttiende ontdekte ze dat haar vader uit Marokko kwam.
Zwijgen
“Mijn vader zweeg om mij een beter leven te geven dan hij had gehad,” vertelt Avital in de film. Door de migratie naar Israël bleven de verhalen over Marokko lang onbesproken. Wat restte waren flarden: verhalen over een welvarende familie, een heiligdom in de bergen, een olijfperserij, en herinneringen aan de watervallen van Beni Mellal.
Zuiden
In Marokko volgt Avital, samen met de laatste Joodse inwoonster van haar vaders geboortestad, het spoor van deze herinneringen. Lev onderzoekt of hij iets van zichzelf kan verbinden met het land. Wat als Joods-zijn en Marokkaans-zijn niet op spanning staan, maar juist met elkaar verweven zijn? In het zuiden van Marokko gaat hij op zoek naar tastbare sporen van een Joods-Amazigh verleden dat hem nooit werd verteld.
Schaamte
‘Verlaten Grond. Joods Marokko II maakt invoelbaar wat het betekent als generaties opgroeien zonder toegang tot hun verleden. De migratie naar Israël bracht niet alleen geografische afstand, maar ook stilte. Uit pijn, schaamte of bescherming bleven veel verhalen onverteld. De documentaire geeft deze verzwegen geschiedenis alsnog een stem’, aldus de EO in het persbericht.
Zondag
‘Het toont niet alleen wat verloren ging, maar ook hoe jonge mensen zoals Lev het verleden proberen te begrijpen en er opnieuw betekenis aan geven. Niet om het te reconstrueren, maar om ermee verder te kunnen leven’. De film van maakster Marieke Rodenburg, onder eindredactie van Alfred Edelstein, is op zondag 25 mei te zien om 22.25 uur op NPO2.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren