Blaaskanker ontdekt bij columnist Marc de Hond, theatertoer afgezegd

Marc de Hond
Marc de Hond

Jonet-columnist en theatermaker Marc de Hond is ernstig ziek. Bij hem is tijdens een operatie een tumor in de blaas ontdekt. In de afgelopen maanden had hij al geregeld blaasontsteking. De Hond (41) heeft zijn theatertoer ‘Voortschrijdend inzicht’ afgezegd tot aan het volgende seizoen om te kunnen vechten tegen de ziekte. Hij schrijft sinds 2015 columns voor Jonet.nl, waarin hij vertelt over zijn besognes en zijn beleving van het Jodendom. De Hond is ook dagvoorzitter, tv-presentator, ondernemer en oud-speler van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam. Met zijn vrouw Remona heeft hij twee kinderen. Er is een kans dat hij van deze ziekte kan genezen en die wil hij ‘met beide handen aanpakken’.

De Hond deelde het slechte nieuws op Eerste Kerstdag met de buitenwereld in een videoboodschap. “Op het ene moment kon ik me nog enorm druk maken om de kaartverkoop van mijn aanstaande theatervoorstelling in Diemen, op het andere moment doet dat totaal niet meer ter zake. Ik ben afgelopen week geopereerd aan mijn blaas en daarbij is een kwaadaardige tumor gevonden,” aldus de theatermaker. Hij had in de afgelopen maanden blaasontsteking, ‘maar blaaskanker komt wel heel erg rauw op ons dak vallen’. De Hond: “Remona en ik zijn enorm geschrokken, maar je moet in het leven spelen met de kaarten die je gegeven worden en dat betekent dat ik voor het komende half jaar al mijn werk opzij zet.”

In de komende tijd zal het management van De Hond contact opnemen met alle theaters om zijn voorstellingen te verzetten naar het volgende seizoen. Hij hoopt dat de theaters daaraan meewerken. “Voor die tijd wacht eerst een traject met chemo en daarna de verwijdering van mijn blaas. Een zwaar traject, heel erg heftig, maar ik ben ervan overtuigd dat ik met de geweldige steun van mijn vriendin, kinderen, familie en geweldige schoonfamilie hier doorheen ga komen,” zei De Hond in zijn videoverklaring op zijn website.

Toevalligerwijs is het zestien jaar geleden dat hij door een medische misser in een rolstoel belandde, zie beneden. Hij zal net als toen veel online willen delen. “Hij weet dat ik daar heel veel steun aan heb gehad. Vooral de reacties die ik kreeg op de verhalen. Ik ben van plan om openheid te geven over wat ik allemaal meemaak. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die ziek zijn zich daar niet voor hoeven te schamen en dat ze zich niet hoeven te verstoppen.” Iedereen kan ziek worden, aldus De Hond, ‘sommige mensen zelfs twee keer’. Hij wenst alle 110.000 Nederlanders die dit jaar te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben veel sterkte in het komende jaar.

Via deze weg wensen de redactie en het bestuur van Jonet.nl Marc de Hond, zijn vriendin en familie veel sterkte toe. We wensen hem beterschap en hopen dat hij er weer bovenop komt en zullen hem blijven steunen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Blaaskanker ontdekt bij columnist Marc de Hond, theatertoer afgezegd