Bob Smalhout (87) is niet meer

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Professor Bob Smalhout is overleden in zijn woning in Bosch en Duin, zo meldt De Telegraaf. Op de redactie wordt getreurd. ‘Zijn dood betekent een groot verlies voor deze krant, ook in persoonlijk opzicht voor de redactie en hoofdredactie’, meldt de website van het dagblad. ‘Ruim twintig jaar lang schreef professor Smalhout voor De Telegraaf wekelijks columns over maatschappelijke gebeurtenissen die hem raakten, boos maakten of ontroerden.’ Voor zijn pensioen werkt hij in het Academisch Ziekenhuis Utrecht als hoofd-anesthesist. Ruim dertig jaar was hij tevens als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Smalhout had een Joods-christelijke achtergrond. Zijn Joodse vader Elie Smalhout, groeide op in een liberaal-Joods gezin. Hij was tekenaar, tekenleraar en grafisch vormgever. De jonge Bob Smalhout ging naar de HBS en studeerde daarna geneeskunde. Van 1956 tot 1960 volgde hij de opleiding anesthesiologie in het OLVG in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Hij promoveerde later ook nog aan de Universiteit van Amsterdam.

De dood op tafel
De grote doorbraak kwam in 1972. Zijn oratie bij het aanvaarden van zijn hoogleraarschap anesthesiologie in Utrecht, met als titel: ‘De dood op tafel’, maakte hem in een klap bekend, Maar het zorgde er onbedoeld ook voor dat velen hem in het vak als enfant terrible zagen. De professor betoogde dat er jaarlijks tweehonderd mensen onnodig stierven door fouten met de anesthesie. Op de kaft van zijn oratie zette Smalhout krantenkoppen van medische missers en de titel in vuurrode letters. In de decennia daarna bleef hij medische fouten aankaarten.

In 1994 kreeg Smalhout zijn column in De Telegraaf, waaraan hij zeer gehecht was. Zo gehecht zelfs dat hij in 2003 bedankte om lijsttrekker van de LPF in de Eerste Kamer te worden. Wekelijks schreef hij over allerlei maatschappelijke thema’s, waaronder de bezuinigingen in de zorg. De invloed van managers noemde hij ‘een verwoestende plaag voor ons land’. Ook fulmineerde Smalhout jarenlang tegen afbraakprocessen in de samenleving, zoals de devaluatie van het in zijn ogen eertijds zo goede onderwijs, de verloedering in zijn optiek van de normen en waarden en onze taal, en het naar zijns inziens alles verziekende materialisme. De invoering van de euro beschouwde hij als ‘een van de vileine vormen van volksverlakkerij’.

Ziek
De oud-anesthesioloog moest de afgelopen paar jaar meerdere keren geopereerd worden; hij kreeg drie bypasses en een nieuwe aortaklep. Hij had last van evenwichtsstoornissen en moest eigenlijk aan het dialyseapparaat vanwege zijn nieren. Maar dat wilde hij niet. Smalhout overleed uiteindelijk donderdagmorgen 2 juli om half vier door nierfalen, thuis in Bosch en Duin (Utrecht). Dialyse wees Bob Smalhout pertinent af [bl].

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Bob Smalhout (87) is niet meer