Boek Hollandsche Schouwburg toont nieuwe inzichten

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het boek brengt voor het eerst de volledige geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg in kaart, vanaf de oprichting als theater in 1892 tot en met de inrichting als plaats van herinnering en als monument met tentoonstelling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in dit voormalige theater tienduizenden Joden samengebracht om vervolgens te worden afgevoerd naar de vernietigingskampen.

De bundel verschaft nieuwe inzichten en geeft ook resultaten van recent onderzoek. Minstens 46.104 Joden hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen gezeten in het theater. Niet eerder was precies bekend hoeveel mensen vastzaten in het gebouw. Conservator Annemiek Gringold deed onderzoek naar de Hollandsche Schouwburg als deportatieplek. De nazi’s gebruikten het theater in de binnenstad van Amsterdam van 20 juli 1942 tot 19 november 1943 om Joden weg te voeren. Ze werden vooral weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork, en daar vandaan naar de vernietigingskampen in het oosten. Lange tijd waren er alleen schattingen over het aantal Joden dat gevangen zat, uiteenlopend van 18.000 tot 80.000 personen. Gringold dook in archieven en bestudeerde transportlijsten, waardoor een veel nauwkeuriger aantal naar boven is gekomen.

Onder redactie van Frank van Vree, Hetty Berg en David Duindam beschrijven tien auteurs vanuit verschillende perspectieven de Hollandsche Schouwburg. Niet alleen de architectuur en de buurt worden uitvoerig besproken, maar ook de mensen die elk in hun eigen tijdperk een gezicht gaven aan het gebouw en er vaak een beslissende stempel op drukten. Deze bewogen geschiedenis wordt uitvoerig geïllustreerd met beeldmateriaal uit verschillende archieven en privécollecties.

Het boek is onder andere te koop in de museumshop van het Joods Cultureel Kwartier.

Categorie:

Home » Cultuur » Boek Hollandsche Schouwburg toont nieuwe inzichten