Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Bouwmateriaal mag Gaza-strook weer in

Het gaat om leveringen van bouwmateriaal voor privéprojecten in de Gaza-strook via zijn grensovergangen. Dat heeft een official van Hamas gemeld. Zeker negentig vrachtwagens beladen met cement, grind en ijzer zijn de grens overgegaan. 

Nadat Hamas de Gaza-strook in 2007 met geweld overnam, sloot Israël het gebied hermetisch af. Dit deed de Israëlische regering uit voorzorg, zodat Hamas zijn posities niet kon versterken en moeilijker smokkeltunnels naar Egypte zou kunnen bouwen. Ook kunnen bepaalde bouwmaterialen zoals verschillende soorten cement worden gebruikt bij het maken van raketten. Strijders van Hamas vuren met regelmaat raketten af op het zuiden van Israël, die bijna altijd door de Israëli's worden onderschept. 

In 2010 besloot de vorige regering van premier Netanyahu om de strook weer open te stellen voor de handel van groente en fruit. Destijds werd benadrukt dat er geen bouwmaterialen naar binnen zouden gaan omwille van de veiligheid. Het besluit om dit nu wel te doen staat haaks op die uitspraken. De vraag is of de bouwmaterialen voldoen aan de voorschriften die Israël stelt en niet zullen worden gebruikt voor het fabriceren van nieuwe raketten.  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X