Brief Herta Müller over Midden-Oosten gaat viraal

Herta Müller in 2022 in Marbach (beeld: LadyDisdain, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

De Duits-Roemeense schrijfster en Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Hertha Müller, heeft een relaas geschreven over de toestand in het Midden-Oosten. Haar brief over Israël en het conflict is viraal gegaan in rechtse pro-Joodse en pro-Israëlische groepen op sociale media. Müller staat bekend als een linkse schrijfster die uit de progressieve Duitse cultuurwereld komt.

In de open brief veroordeelt Müller de handelswijze en manier van opereren van terreurbeweging Hamas en focust zij op 7 oktober. Ook stelt de ze banden tussen de beweging en Iran aan de kaak, en maakt ze aanhangig dat het regime in Teheran in haar optiek steeds radicaler en harder wordt. Müller stelt eveneens dat het Israëlische leger door en na 7 oktober niet ‘in een val is gelokt, maar is gedwongen’.

‘Gedwongen zichzelf te verdedigen en de schuld op zich te nemen door de infrastructuur te vernietigen met alle burgerslachtoffers als gevolg. En het is precies deze onvermijdelijkheid die Hamas wilde en uitbuit’, aldus de schrijfster. Ook haalt ze het boek ‘Ganz normale Männer’ van Christopher R. Browning aan, dat beschrijft hoe shtels in Oost-Europa middels pogroms werden vernietigd door SS’ers. Müller vergelijkt de daden van de Hamas-terroristen van 7 oktober met de daden van toen.

Rode driehoek

Müller ziet in de rode driehoek op de Palestijnse vlag de rode driehoek die werd gebruikt die de communisten in concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s moesten dragen. ‘Tegenwoordig kun je het opnieuw zien in Hamas- video’s en op de gevels van gebouwen in Berlijn. In de video’s wordt het gebruikt als een oproep om te doden. Op de gevels markeert het doelen die moeten worden aangevallen’, schrijft Müller, die wijst op de manier waarop progressief Berlijn omgaat met de Joden van nu.

Ceausescu

Ruim dertig jaar leefde Müller onder de dictatuur van de Roemeense heerser Nicolae Ceausescu. ‘Ik dacht dat mensen in een dictatuur systematisch werden gehersenspoeld. En dat mensen in democratieën voor zichzelf leren denken omdat het individu telt … Ik ben geschokt dat jonge mensen, studenten in het Westen, zo in de war zijn dat ze zich niet langer bewust zijn van hun vrijheid. Dat ze blijkbaar het vermogen hebben verloren om onderscheid te maken tussen democratie en dictatuur’.

Viraal

De brief werd ontdekt door rechtse pro-Joodse en -Israëlische gebruikers van X, eerder Twitter, en wordt sinds dit weekend massaal gedeeld onder hun doelgroep. Velen vinden dat de als progressief bekend staande Müller haar nek uitsteekt en de linkse denk- en cultuurwereld een spiegel voorhoudt. Tegelijkertijd wordt zij door pro-Palestijnse en linkse gebruikers weggezet als de vijand. Dit versterkt de brief weer, die daardoor ook massaal in linkse en pro-Palestijnse groepen wordt gelezen.

Siebenbürger Saksen

Müller behoort tot de etnisch Duitse Roemenen, die daar sinds honderden jaren een minderheid vormen – de Siebenbürger Saksen. Onder het regime van Ceausescu werd de schrijfster jarenlang door de Securitate, de geheime dienst, gevolgd. Haar werk kon alleen gecensureerd verschijnen. In 1987 verliet ze Roemenië en vestigde ze zich in West-Duitsland, waar de volledige versie van haar werk wel was verschenen. Daar bouwde ze verder aan een oeuvre dat vooral het dagelijks leven onder de dictatuur behandelt. In 2009 werd Müller bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Brief Herta Müller over Midden-Oosten gaat viraal