Brons voor Oranje zwemster De Koning-Peper

Beeld: Maccabi Nederland

De paralympische zwemster Mirjam de Koning-Peper heeft zondag een bronzen plak gehaald op de Maccabiade in Israël. Dat deed ze op de honderd meter vrije slag. Onder de indruk van alle prestaties van de andere zwemmers in het bad, tikte De Koni g-Peper aan met een tijd van 1:30:17. Dit was niet de snelste tijd. Maar bij de paralympiërs wordt wel de zogenaamde ‘S-classificering‘ meegenomen, waardoor ze haar eerste medaille en Nederlandse tweede plak in de wacht sleepte.

Niet alleen De Koning-Peper deed het goed, want ook de Nederlandse hockey-dames waren zondag op dreef. Ze wonnen mey 5-0 van aardsvijand Duitsland. De euforie was groot, maar later in de week zijn de Verenigde Staten en Argentinië de tegenstanders. Deze landen worden sterker geacht dan Duitsland.

Bij het zaalvoetbal kwam Oranje uit tegen Groot-Brittannië. Na de winst op Zuid-Afrika, afgelopen vrijdag, waren de verwachtingen voor de pot tegen de Britten hoog gespannen. “We hebben de videobeelden van de Britten bekeken en waren optimaal voorbereid”, zegt zaalvoetbalcoach Mendel Witzenhausen. “De eerste helft begonnen we zenuwachtig en maakte we veel fouten. We kwamen terecht met 2-0 achter. Vlak voor rust maakte onze Aviv Shosan de 2-1 en daardoor zaten we goed in de wedstrijd.” In de tweede helft vocht het team zich terug tot 4-2. “Met een meevoetballende keeper probeerden we het tij probeerde te keren. Helaas viel Arje Sanders geblesseerd uit aan zijn knie. Dat was een zware tegenvaller ook omdat Liron al last van zijn voet heeft.” Uiteindelijk werd de wedstrijd verloren met 4-2. Wizenhausen: “Het was een echte teamprestatie. Net als in de eerste wedstrijd is iedereen voor elkaar door het vuur gegaan.”

In het tennistoernooi op het Israel Tennis Centre in Ramat Hasharon begon Eron Wolf aan zijn tweede masters-wedstrijd. Hij kwam uit tegen de nummer drie van Israël. Hoewel het geen gemakkelijke wedstrijd was, wist Wolf knap een aantal punten te pakken. De Nederlander, die wordt geplaagd door een armblessure, speelde desondanks geen slechte partij. De eindstand kwam uit op 8-1 voor de Israëli. Wolf speelt dinsdag zijn derde partij.