Carter: EU moet producten uit Israëlische nederzettingen labelen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Carter, die in 2002 de Nobelprijs voor de vrede ontving, doet zijn oproep met medeleden van The Elders, een groep voormalige staatsmannen waarvan Mabel Wisse Smit tot op vorig jaar voorzitter was. De club, waarvan onder meer oud-staatshoofden Marthi Attisari (Finland), Mary Robinson (Ierland) en Fernando Cardoso (Brazilië) lid zijn, kwam gisteren bijeen in Dublin. Carter sprak ten overstaan van de zijn medeleden en diplomaten van twintig EU-lidstaten over de bijdrage die zij kunnen leveren aan het vredesproces in het Midden-Oosten. 

Volgens Carter zou het goed zijn als alle EU-landen voortaan producten uit de West Bank en de Golan Hoogvlakte gaan labelen. Momenteel is doen nog niet alle EU-landen dit. Er moeten dan stickers op de producten komen, waarop consumenten kunnen lezen waar ze precies vandaan komen. “De EU heeft de uitbreiding van de nederzettingen herhaaldelijk veroordeeld. Daarom moet het een duidelijk labelbeleid ontwikkelen voor producten uit de nederzettingen”, aldus Carter in zijn speech. Na afloop zei Carter tegen Ierse journalisten dat EU-diplomaten erop gebrand zijn om Israel te herinneren aan de grenzen van 1967.

Ook de Ierse ex-president Mary Robinson nam het woord. Volgens haar is deze speech geen ‘anti-Israël-move’. “De EU is de grootste handelspartner van Israël. Door deze stap te zetten, kan de EU een sterk signaal overbrengen”, zei Robinson. De huidige Ierse regering is voor het boycotten van producten uit de West Bank en Golan als geheel. Ierland is momenteel voorzitter van de EU. Een paar maanden terug bracht de Ierse minister van buitenlandse zaken nog een bezoek aan Israël. Destijds verklaarde hij dat Ierland zijn relatie met Israel wil uitbouwen.

Momenteel labelen niet alle EU-landen producten uit de West Bank en Golan. Het gaat om een afspraak tussen twaalf van de 27 lidstaten, waaronder Nederland. Volgens ex-directeur Ronny Naftaniel van het CIDI is kan het plakken van etiketten op deze producten alleen als de EU-landen ook producten uit andere bezette gebieden in de wereld gaan labelen, zoals de Westelijke Sahara in Marokko. Dit onder het adagium ‘gelijke monnikken, gelijke kappen’. 

Categorie:

Home » Nieuws » Carter: EU moet producten uit Israëlische nederzettingen labelen