Overlijdens-akte Lubavitcher Rebbe op veiling

chabadinfo.com (dv)

Het overlijdenscertificaat van Menachem Mendel Schneerson, de nog steeds vereerde ‘Rebbe’ en leider van de Chabad-beweging die twintig jaar geleden overleed, wordt deze week geveild. De officiële akte, opgesteld op 2 augustus 1995 en door de gezondheidsdienst van New York verzonden aan het nichtje van Schneerson in Israël, wordt geveild op de website van Virtual Judaica. Tot nu toe zijn er 22 biedingen geweest en is het hoogste bod 1.600 dollar.

De laatste ‘Lubavitcher Rebbe‘, die als één van de meest invloedrijke Joodse leiders werd beschouwd van de twintigste eeuw, was de zevende in een opeenvolging van leiders van de chassidische beweging die in 1775 in Wit-Rusland werd gesticht. Hij overleed op 12 juni 1994 op 92-jarige leeftijd en bleef kinderloos. Zijn nichtje Dalya Rothman, die destijds in Rechovot woonde, was het dichtstbijzijnde familielid en ontving daarom het document. Het is onduidelijk waarom zij dit pas een jaar na zijn overlijden kreeg toegestuurd.

Het is niet de eerste keer dat een document dat gerelateerd is aan de Rebbe naar de veiling gaat. Brieven en andere stukken die verband houden met de charismatische en geleerde leider, zijn veel gevraagd in de wereld van Judaica.

Het graf van Schneerson, op de Montefiore Begraafplaats in Queens, New York, wordt jaarlijks door vele tienduizenden bezocht. Een deel van zijn volgers ging er vanuit dat hij de messias was, een gedachte die hij bij leven nooit stellig heeft ontkend. Vanuit de Chabad-organisatie zond Schneerson afgezanten (‘shlichim’) naar de verste uithoeken van de wereld om Joden, veelal zonder religieuze achtergrond, te betrekken bij het Jodendom.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Overlijdens-akte Lubavitcher Rebbe op veiling