CIDI, CJO en KNVB samen tegen Jodenhaat

Ajax-publiek met een Israelische vlag (beeld: Goeie vraag)
Ajax-publiek met een Israelische vlag (Flickr)

Het Centrum Infomatie en Documentatie Israël (CIDI), Centraal Joods Overleg (CJO) en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gaan werk maken van de strijd tegen discriminatie en Jodenhaat in het voetbal. Waar eerder al samenwerking op het gebied van het tegengaan van antisemitisme was, wordt deze nu bekrachtigd. Mede daarom vond vorige week in het Rotterdamse stadion de Kuip de aftrap plaats van de campagne ‘Voetbal is van iedereen, zet een streep door discriminatie’.

Het gaat om een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de KNVB, waar ook het CIDI en het CJO nauw betrokken bij zijn. Bij de start van de campagne waren onder andere KNVB-voorzitter Michael van Praag, oud-international Clarence Seedorf en staatsecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Sport aanwezig. ‘De boodschap is niet zozeer bedoeld om degene aan te spreken die discrimineren, maar verenigt juist de 99 procent normale voetballiefhebbers die het ook zat zijn geassocieerd te worden met kwetsende en discriminerende uitingen in het voetbal’, aldus het CJO in een persbericht.

Door een koppeling te maken tussen de campagne van de Rijksoverheid en de verbindende kracht van voetbal willen de partijen de eensgezindheid in het voetbal versterken. Bij het project hoort uiteraard een website. Daarop kan iedereen zien hoe de KNVB tegen discriminatie in het voetbal aankijkt en wat er te doen zal zijn. Mensen kunnen er ook tekenen tegen discriminatie en antisemitisme in het Nederlandse voetbal. Teken de petitie via deze link.

De strijd tegen antisemitisme in het voetbal is niet nieuw. Al jaren wedijveren met name Joodse organisaties ertegen. Zo zette het CIDI druk op verschillende Nederlandse profclubs om antisemitische leuzen op en rond de velden uit te bannen. De Haagse club ADO Den Haag kreeg er zelfs de CIDI-respect Award voor. Dat kwam vanwege maatregelen die de club nam om anti-Joodse spreekkoren onder haar fans tegen te gaan. Verder is er de Stichting BAN, die sinds 2011 rechtszaken aanspant tegen clubs en supportersverenigingen waar het antisemitisme hoogtij viert. Dit gebeurt met wisselend succes.

Niettemin is het antisemitisme nog lang niet weg van de Nederlandse velden. Dit komt deels door de aanhang van Ajax, die de term ‘Joden’ als geuzennaam gebruikt. Daardoor blijven de tegenstanders van de Amsterdamse club een alibi hebben om anti-Joodse geluiden te laten horen. Anderzijds nemen deze tegenstanders zelf geen verantwoordelijkheid. Onlangs nog trok een Israelische sponsor van de Rotterdamse club Feyenoord zich terug na het horen van antisemitische spreekkoren in de Kuip. Hierdoor loopt de club op jaarbasis twee miljoen euro mis.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » CIDI, CJO en KNVB samen tegen Jodenhaat