CIDI en CJO: ruim 200.000 Nederlandstalige antisemitische berichten online in 2020

DGA

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandstalige online discussieplatforms een groot probleem hebben met antisemitisme. Het Centraal Joods Overleg (CJO) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) lieten onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Utrecht Data School het aantal anti-Joodse berichten op social media turven. Zij telden in 2020 meer dan 200.000 antisemitische berichten, maar gaan ervan uit dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Het onderzoek is gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De onderzoekers keken naar social media, weblogs en een selectie websites. ‘Het gaat om een eerste toepassing van speciaal ontwikkelde methodiek om antisemitische uitingen te herkennen, en betreft daarom een waardevolle eerste meting’, aldus het CIDI in een persbericht. Omdat er weinig onderzoek is gedaan naar online antisemitisme, moesten de speurders nieuwe onderzoeksmethoden ontwikkelen. Dat is gelukt. Met zoekprogramma’s zijn Twitter, Youtube, Telegram, Reddit, een aantal Nederlandstalige Facebookpagina’s en 5.667 Nederlandse websites doorzocht

In totaal werden in 2020 meer dan 1.800.000 berichten meegenomen die riekten naar antisemitisme of discriminatie. Deze zijn verder geanalyseerd op daadwerkelijk antisemitische inhoud met ‘getrainde’ algoritmes. Daarvan werden zo’n 200.000 berichten als antisemitisch aangemerkt. Het ging alleen om tekstberichten, omdat video’s, audiofragmenten en beelden zoals memes technisch gezien niet meegenomen konden worden. Vermoed wordt dat daar nog veel meer van te vinden is. In de nabije toekomst moet de onderzoeksoftware verder ontwikkeld worden om ook beeld- en geluidsmateriaal automatisch te kunnen doorzoeken.

Het valt op dat platforms met een minder strenge moderatie relatief meer antisemitische berichten bevatten, zoals YouTube en Telegram. Zo’n 25 procent van alle Nederlandstalige opmerkingen over Joden op Youtube blijken antisemitisch van aard. Bij Telegram ligt dat op 36 procent. Een strenger gemodereerd platform als Twitter heeft weer relatief minder Jodenhaat. Niettemin zijn op alle plekken uitingen tegen Joden aangetroffen, een zorgelijk feit, aldus het CIDI. “Wij zien dat antisemitisme online snel fysieke gevolgen kan hebben voor mensen in de echte wereld. Er is meer onderzoek en methodeontwikkeling nodig om antisemitisme effectief te bestrijden,” aldus CIDI-directeur Hanna Luden.

Het onderzoek is gerealiseerd met subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, gefinancierd vanuit de antisemitisme-gelden. Ambtenaren van het departement gaan in gesprek Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), over de bevindingen uit het onderzoek. Het gehele rapport is terug te vinden en te lezen via deze link.

Lees ook:
Onderzoekers: ‘FvD-politici zorgen voor groter bereik anti-Joodse Twitteraars’

Politici van FvD zorgen met hun twittergedrag systematisch voor een groter bereik van antisemitische Twitter-accounts. Ze doen dat door tweets van deze accounts structureel te retweeten. Het gaat bijna nooit om Tweets met een antisemitische boodschap, maar door deze accounts te retweeten, zorgen ze wel voor een groter bereik ervan. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Leiden naar het twittergedrag van politieke partijen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » CIDI en CJO: ruim 200.000 Nederlandstalige antisemitische berichten online in 2020