CIDI en twitteraars boos op tekenaar Collignon om ‘antisemitische cartoon’

Twitter

Joodse Nederlanders op Twitter en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) hebben hun ongenoegen laten blijken over een spotprent van Jos Collignon in de Volkskrant. In de tekening zijn de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn en de Israëlische premier Bejamin Netanyahu te zien. Naast de Israëlische politicus ligt ene berg met stenen met ‘allegations of antisemitism’ (‘beschuldigingen van antisemitisme’) erop. Netanyahu heeft een steen vast die hij naar de Brit wil gooien. Ook houdt hij een dagvaarding voor corruptie vast. Corbyn zegt tegen de premier: “Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen”.

‘Absurde suggestie’
Het CIDI zegt ‘verbijsterd’ te zijn over de spotprent. In een ingezonden brief naar de Volkskrant en op haar site stelt de Joodse organisatie het volgende: ‘Wat wil Collignon hiermee zeggen? Kennelijk meent hij dat kritiek op antisemitisme in Labour onder Corbyns leiderschap onterecht of zelfs hypocriet is, omdat de Israëlische premier verwikkeld is in een corruptieschandaal. Een absurde suggestie. Al jaren voordat de strafzaak tegen Netanyahu speelde, maakte de Britse Joodse gemeenschap zich zorgen over de toenemende anti-Joodse sentimenten in Labour’.

Het probleem van Corbyn
Corbyn wordt ervan beschuldigd niets te hebben gedaan tegen de groeiende Jodenhaat binnen zijn partij. In de afgelopen jaren zijn meerdere parlementariërs daarom al vertrokken. Ook zijn er tevergeefse gesprekken geweest met de Labour-leider, die thans tegen hoog en laag volhoudt alle gevallen van antisemitisme in Labour te bestrijden. Nog deze week kwam een repliek van de opperrabbijn van Groot-Brittannië, die aan de kiezers zijn zorgen uitte over een eventuele premier Corbyn. In een open brief in de krant The Times – zie onder – stelt hij openlijk vraagtekens over zijn capaciteiten als leider.

Brief naar de Volkskrant
‘Het antisemitisme in Labour is zelfs zo ernstig dat de officiële anti-discriminatie-commissie van de Britse overheid een onderzoek heeft ingesteld. Uit peilingen blijkt dat bijna negentig procent van de Britse Joden Corbyn als antisemiet beschouwt. Veertig procent overweegt het land te verlaten als hij premier wordt’, schrijft het CIDI in haar brief. ‘Maar volgens Collignon is het allemaal een afleidingsmanoeuvre van Netanyahu’s corruptieschandaal. Alsof die negentig procent van de Britse Joden bestaat uit pionnen van de Israëlische regering! Het antisemitische stereotype dat Joden stiekem meer loyaal zouden zijn aan Israël dan de landen waar zij wonen, wordt door Collignon enthousiast omarmd’.

Reactie Collignon
De tekenaar zelf heeft gereageerd op de verontwaardigde reactie van de Joodse belangenorganisatie. ‘Ik las uw brief naar de krant. Een deel van de tekening had u in ieder geval goed begrepen. Bij beschuldigingen van antisemitisme is de Israëllobby nooit ver weg. Ik denk dat u nooit zult begrijpen dat dit slachtoffergedrag is. Vergeefse pogingen om tegenstanders van nu te linken aan gruwelen uit het verleden. “Fout na de oorlog” moeten we worden bestempeld. Dat weet ik intussen uit eigen ervaring. Bij elke tekening met begrip voor het internationale recht en de Palestijnse bevolking en met afkeer van rechtse houwdegens die het voor het zeggen hebben, krijg ik u op mijn dak. Wat ook hier weer getoond wordt. Ach, het ga u goed.’

Twitter-boosheid
Op Twitter wordt Collignon aangesproken door boze Twitteraars. Zo schrijft David Pappie: ‘‘Klassiek’ antisemitisme om bewezen antisemitisme van Corbyn goed te praten omdat de premier van Israël beschuldigd wordt van corruptie (en daar overigens gewoon voor vervolgd wordt zoals in een democratisch land hoort). Wat heeft een met ander precies te maken @joscollignon?’ Ook Esther Voet is verontwaardigd: ‘Het wordt steeds moeilijker om je ranzige denkbeelden te verbergen, hè? Trots op jezelf? En je totaal verloederde moreel kompas?’ Jos de Vijver schrijft: ‘Toch bijzonder dat collignon het antisemitisme van een Britse Corbyn verbindt met een Israëlische premier. Wat is de connectie? Dat de Israëlische premier een jood is?de Volkskrant zou hier onderzoek naar moeten instellen want antisemitisme hoort niet’

Ambassadeur Israël
Ook de Israëlische ambassadeur Naor Gilon laat van zich horen. ‘Catch 22. #antisemieten gebruiken de Joodse staat als een “politiek correcte” manier om Joden te bashen. Wanneer ze worden blootgesteld aan de antisemieten die ze zijn, beschuldigen ze #Israël van elke kritiek als antisemitisme te bestempelen. Als het op een eend lijkt, het geluid van een eend maakt, is het een #antisemiet’ Collignon reageert met: ‘Sja.. Een volstrekt onbegrijpelijk verhaal maar wel weer uitmondend in die dwaze beschuldiging die mij moet linken aan de gruwelen van bijna 80 jaar geleden. Het ligt de lobby voor op de tong’.

Lees ook:
Britse opperrabbijn neemt Corbyn de maat in open brief
Opperrabbijn Ephraïm Mirvis heeft openlijk zijn twijfels geuit over Labour-leider Jeremy Corbyn. In een verklaring zegt hij zich zorgen te maken over een eventuele premier Corbyn, die nog steeds onvoldoende werk heeft gemaakt om het antisemitisme binnen zijn partij uit te bannen. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CIDI en twitteraars boos op tekenaar Collignon om ‘antisemitische cartoon’