CIDI helpt meldpunt moslimhaat opzetten

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het CIDI houdt al jaren de monitor antisemitische incidenten in Nederland bij. “Maar”, zo stelt de club in haar laatste nieuwsbrief “discriminatie richt zich nooit tegen alleen één groep in de samenleving; ‘moslim zijn’ is een van de meest voorkomende gronden van discriminatie.”

Toch is er in Nederland geen meldpunt voor moslimhaat. Bij instanties die discriminatie bijhouden, is dit namelijk geen aparte discriminatiegrond. Incidenten tegen moslims verdwijnen in de rapportage meestal in een van de algemene categorie discriminatie wegens religie of etnische afkomst. Daardoor bestaat er geen goed beeld van de omvang van dit probleem en wordt het ook moeilijk te lobbyen voor de aanpak ervan.

De Islamitische koepelorganisatie Stichting Platform Islamitische organisaties Rijnmond wil deze situatie aanpakken. De organisatie start nu met het Rotterdamse antidiscriminatiebureau RADAR en het CIDI een project om te onderzoeken of de dagelijkse praktijk bij het informatiecentrum over Israel hiervoor een goed model kan zijn.

Het CIDI gaat een belangrijke rol innemen op het gebied van advies over de registratie van discriminatie. Vooral omdat deze organisatie al jaren ervaring heeft met discriminatie-incidenten die niet moeilijk plaatsbaar zijn binnen juridische standaardcategorieën. Ook kan het CIDI de stichting adviseren hoe incidenten onder de aandacht te brengen van de media en politiek.

Bron: CIDI nieuwsbrief

Categorie:

Home » Cultuur » Media » CIDI helpt meldpunt moslimhaat opzetten