CJO eist gesprek over antisemitisme Vredesweek

Beeld: CJO
Beeld: CJO

De ruzie die is ontstaan om antisemitische uitingen tijdens de Apeldoornse Vredesweek, in september 2016, krijgt een nieuwe wending. Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft zich over de zaak gebogen. De organisatie wil een gesprek met de Protestantse Kerk Nederland (PKN), die gelieerd is aan de organisatie van de Vredesweek. Voorzitter Tom Fürstenberg van Joods Apeldoorn uitte zich vorige week tijdens de herdenking van Het Apeldoornsche Bosch over de anti-Joodse uitlatingen van medeorganisatoren van de Vredesweek. Het gaat volgens hem om uitingen van voorzitter Kees Blok de organisatie Kairos Sabeel Nederland. Sindsdien vechten beiden hun strijd uit in de media.

Het CJO komt nu met een verklaring. ‘Allereerst zijn wij van mening dat de vermeende uitlatingen waarin a) gesteld wordt dat Israël een racistische staat is, b)  het bestaansrecht van Israël (als Joodse staat) ontkend wordt en c) Palestijnse jihadisten vergeleken  worden met verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder meer antisemitisch zijn. Als leidraad hiervoor hanteren wij de werkdefinitie van de Europese Unie. Deze definitie,  die door 31 landen onderschreven wordt, stelt glashelder dat er (onder andere) sprake is van antisemitisme als er paralellen worden getrokken tussen de hedendaagse Israëlische politiek en die van de nazi’s of als het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk ontkend wordt, bijvoorbeeld door te stellen dat de staat Israël op racisme is gebaseerd’, aldus het CJO.

Ook de rol van voorzitter Eddy Anneveldt van de Vredesweek wordt door het CJO veroordeeld. ‘De woorden van Anneveldt richting de heer Füstenberg dat door hem zijn beeld van Joden er niet bepaald beter op geworden is, raken de kern van generalisatie en daarmee discriminatie en antisemitisme. Dat het gehele Joodse volk verantwoordelijk gehouden wordt voor de uitlatingen van één Jood is net zo onzinnig als dat de woorden van Anneveldt aanleiding  zouden zijn voor Joden om hun beeld van alle niet-Joden bij te stellen.’

Omdat dit niet de eerste keer is dat organisaties die onderdeel van het PKN uitmaken negatief in het nieuws komen vanwege dergelijke standpunten, wil het CJO over deze kwestie in gesprek gaan met de PKN.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO eist gesprek over antisemitisme Vredesweek