Column Benoit Wesly: ‘Koempelmentaliteit’

Beeld: Dagblad de Limburger / Limburgs Dagblad
Beeld: Dagblad de Limburger / Limburgs Dagblad

‘Wilde je vroeger iemand uit Kerkrade of het verstedelijkte gebied dat ze Parkstad noemen beledigen, dan moest je de term ‘mijnwerker’ laten vallen. Alles wat langzaam ging of helemaal niet vooruit te branden was, lag aan de nog altijd aanwezige mijnwerkerscultuur. Mensen waren – daar kwam het op neer – niet gewend hun eigen boontjes te doppen. Dat deed de mijndirectie. Denken hoefde ook niet, dat was het domein van meneer pastoor. Nu Roda JC is gedegradeerd, duikt de term koempelmentaliteit veelvuldig op. Ze zijn in Parkstad grootmeesters in nostalgie; onovertroffen in vergane glorie. Als het even tegenzit. gaan ze weer ondergronds. 

Over Roda zult u mij geen onovertogen woord horen zeggen en zolang je met de trein van Kerkrade naar Maastricht kunt, heb ik ook niets tegen Kerkrade. Met de romantiek van hardwerkende koempels had de miljoenenverslindende firma Roda JC echter weinig van doen. Niet schouder aan schouder, maar handen ophoudend. Er werd meer kaviaar dan gras ‘gevreten’. Die sector is ziek. Niet sportiviteit telt, maar gouden florijnen. Koopmansmentaliteit, daar draait het om.

Ik zal mij niet publiekelijk hard maken voor één Limburgse voetbalclub. Wie dat doet, krijgt de wind van voren en een paar blikken verf over het huis. Ik praat uit ervaring. Maar misschien zouden we wel eens kunnen denken over een gecombineerde concerthal voor André Rieu en een voetbalstadion voor ‘het Limburgse voetbal’. In combinaties valt vaak veel te winnen. Voetbal toont hier echter de onbegrijpelijke onverenigbaarheid van tussen Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Ik geloof in de toekomst dan ook meer in een goed bestuur dan in voetballen.

Over koopmansmentaliteit gesproken. Er doen sterke geruchten de ronde dat Ger Koopmans [burgemeester Stein, red.] de nieuwe gedeputeerde gaat worden voor het CDA. Hij heeft zich de laatste maanden op zeer in het oog springende wijze in de kijker gespeeld. Aandachttrekken is een kunst; zeker in de politiek. Of hij als Noord-Limburger het hele speelveld zal bestrijken, moet nog blijken. Als president van het Oud Limburgs Schuttersfeest schiet hij regelmatig zelf de vogel af met zijn grensverleggende inzichten over Gott und die Welt. Ik gun ons een man als Martin Eurlings [burgemeester Valkenburg a/d Geul, red.] die er mooi in slaagde een deputé te zijn voor heel Limburg. Maar misschien is die Koopmansmentaliteit gekoppeld aan een vleugje koempelcultuur wel een goede mix. Het moet blijken. Het wordt hoog tijd dat het echte spel voor koempels, Sjengen en heel Limburg gaat beginnen!’

Benoit Wesly is zakenman, Limburger en voorzitter van de Joodse gemeente in Limburg. Maandelijks schrijft hij voor Dagblad de Limburger een column, waarin hij zijn mening uit over de situatie in zijn streek.

Bron: Dagblad de Limburger

Categorie:

Home » Columns en opinie » Archief Oud-columnisten » Column Benoit Wesly: ‘Koempelmentaliteit’