Chantal Suissa-Runne

is in het dagelijks leven adviseur, trainer en spreker, en heeft verschillende programma’s opgezet waarin het verbinden van verschillende groepen in de samenleving centraal staat. Suissa-Runne (1980) is pas tevreden wanneer zij het gevoel heeft zich honderd procent te hebben gegeven aan een opdracht of project. ‘Groot denken zonder de details uit het oog te verliezen. Zoals het een praktische idealist betaamd. Als bruggenbouwer gelooft ze in de kracht van diversiteit voor iedere organisatie’.

Na haar middelbare school vertrok Suissa-Runne in 1999 voor een jaar naar Israël, waar ze met jongeren uit de Verenigde Staten, Canada en Mexico in diverse steden en een kibboets leefde. In het land voltooide ze haar opleiding Hebreeuws en raakte ze betrokken bij verschillende maatschappelijke projecten, waaronder projecten met bedoeïenen en jongeren uit ontwikkelingssteden in het kader van jongerenparticipatie.

Terug in Nederland ging Suissa-Runne besturen. Eerst was ze bestuurder van de Joodse Jongerenbeweging Haboniem Dror, waar ze verantwoordelijk was voor PR, communicatie, educatie en het internationale netwerk. Vervolgens nam ze zitting in de Dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam. Voor hetzelfde Joodse kerkgenootschap werd ze in 2014 bestuurslid met de portefeuille interreligieuze dialoog. Ook zat ze in het bestuur van Joods educatief centrum Crescas en van het Mandela Huisje.

Suissa-Runne heeft diverse programma’s opgezet rond het thema verbinding, waaronder het succesvolle Leer Je Buren Kennen van de LJG Amsterdam. Andere projecten waren voor het tegengaan van discriminatie en uitsluiting (Mo & Moos: Vriendschap en leiderschap in Mokum) en ’empowerment van jong talent en docenten’ (Rechtstaat in de Klas). Hiernaast adviseert Suissa de overheid en het maatschappelijk middenveld over deze onderwerpen. Eerder was ze hoofdredacteur van Nieuw Wij en nu is ze trainer, spreker en senior adviseur van Nieuw Wij Werkt en Nieuw Wij Adviseert.

Voor Jonet.nl schrijft Suissa-Runne een column over actuele maatschappelijke onderwerpen met een Joodse inslag.