Emile Schrijver

is sinds 2015 de algemeen directeur van het Joods Museum en het bijbehorende Joods Cultureel Kwartier (JCK). Als hoofd van een van de meest succesvolle Joodse musea in Europa is hij dagelijks in touw. Niet alleen in de gebouwen van het JCK, maar ook in binnen- en buitenland. Schrijver woont congressen bij, bezoekt andere musea en denkt na over nieuwe tentoonstellingen. Voor Jonet schrijft hij een column over zijn besognes en belevingen als algemeen directeur.

Voorafgaand aan zijn huidige functie was Schrijver onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Ook was hij in het verleden curator ad-interim van Ets Haim, de bibliotheek van het JHM. Tussen 1996 en 2004 was Schrijver directeur van het Mennasseh ben Israel Instituut voor culturele en sociale Joodse studies, dat sinds enige tijd deel uitmaakt van het JCK. Sinds 2003 is hij curator van Bibliotheca Rosenthaliana, de Joodse bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. De collectie van deze bibliotheek herbergt het overgrote deel van de collecties van de universiteitsbibliotheek op het terrein van de Joodse cultuur en geschiedenis.

Schrijver over zijn taak: “Het is een voorrecht leiding te mogen geven aan het Joods Cultureel Kwartier, waarvan de verschillende onderdelen al tientallen jaren een centrale rol innemen in het culturele en wetenschappelijke leven in Amsterdam en ver daarbuiten. Het nieuwe Nationaal Sjoa Museum | de Hollandsche Schouwburg heeft daarbij mijn bijzondere aandacht. Deze functie biedt mij de ultieme gelegenheid om mijn museale, academische en maatschappelijke interesses te delen met een nog steeds groeiend, divers publiek.”