Frits Barend

groeide op in een Joodse familie te Amsterdam. Hij ging naar het Vossius Gymnasium en begon daarna een studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar brak deze voortijdig af. Begonnen bij Radio Veronica, was hij van 1972 tot 1986 redacteur bij het weekblad Vrij Nederland en van 1987 tot 1996 bij het tijdschrift Nieuwe Revu. Daarna werkte hij voor de VARA-tv en -radio en was hij programmamaker bij RTL 4.

Barend is gehuwd met Marijke van Haeften en heeft samen met haar twee kinderen. Eén van hen is de sportjournaliste en oud-CIDI-bestuurslid Barbara Barend. In november 2004 werden Barend en zijn gezin beveiligd, omdat volgens het dagblad De Telegraaf zijn naam op een dodenlijst zou staan die zou zijn opgesteld door radicale moslims. De journalist werd landelijk bekend door zijn praatprogramma Barend & Van Dorp, dat hij samen met Henk van Dorp presenteerde. Het programma begon in de jaren negentig als wekelijks sportprogramma, maar werd daarna een dagelijks praatprogramma. Op 21 april 2006 vond de laatste uitzending plaats.

In 2007 begon Frits Barend met de televisiezender Het Gesprek, waarin interviews en dieptegesprekken een centrale rol speelden. Op 13 mei 2009 bracht hij samen met dochter Barbara het eerste nummer van hun eigen sportblad Helden uit. Het blad is een echte sportglossy geworden en mag zich verheugen met veel belangstelling. Voor Jonet kruipt Barend in de rol van, onder meer, sportcolumnist. Ook schrijft hij over andere zaken.