Benoit Wesly

is Limburger in hart en nieren. Hij groeide, als een van de weinige Limburgse Joden die de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd, op in Maastricht en maakte daar in 1967 de Hotelschool cum laude af. Vervolgens werkte de in 1945 geboren Wesly in de Filipijnen op een Amerikaanse luchtmachtbasis en voer hij drie jaar lang op de Holland Amerikalijn, een cruiseship tussen Rotterdam en de Verenigde Staten.

Wesly keerde daarna terug naar Nederland om zich in het hotelwezen te storten. Zo was hij in de jaren zeventig general manager van een hotel in Zandvoort en wist hij in 1977 general manager te worden van Hotel Maastricht. Dit hotel telt vijf sterren. Een jaar later nam hij het bedrijf over van de directeur, die met pensioen ging. In 1981 liet Wesly de aansluitende monumentale 15de en 16de eeuwse gebouwen herstellen in het kader van een Europese topconferentie die in de stad plaatsvond. Hij noemde bepaalde suites naar de toenmalige Britse premier Thatcher en de Franse president Giscard d’Estaing. Tien jaar later vond er een nieuwe EU-conferentie plaats waaruit het Verdrag van Maastricht voortkwam. In de jaren daarna opende Wesly het Derlon Hotel in het oude centrum van de stad. Ook opende hij in 1998 het Golden Tulip Apple Park Hotel in de Limburgse hoofdstad.

Naast een hotelman is Benoit Wesly een hartstochtelijk fan van de Maastrichtse voetbalclub MVV, waar hij geregeld op de tribine te vinden is. Sinds een aantal jaar is hij tevens de voorzitter van de Joodse Gemeente Limburg. Als voorman heeft hij zich ten doel gesteld om het aantal leden op zijn minst te laten groeien tot wat het voor 1940 was. De Joodse gemeente in Limburg heeft zijn hoofdplaats in Maastricht, waar zich eveneens de synagoge bevindt. Daarnaast is Wesly de honorair consul voor de staat Israel in de drie zuidelijke provincies van ons land. Sinds 2013 schrijft hij een maandelijkse column voor Dagblad de Limburger / het Limburgs Dagblad, waarin hij zich uitlaat over Limburgse zaken. Deze column werd van 2013 tot 2016 doorgeplaatst op Jonet.nl.