Brigitte Wielheesen

werd geboren in een spannende tijd. De Egyptische president Nasser sloot op 22 mei 1967 de Straat van Tiran, waardoor de Arabische wereld in oorlogsstemming raakte. Op 4 juni 1967 overlegde de Israëlische regering van nationale eenheid achter gesloten deuren. Terwijl Brigitte’s ouders in spanning zaten kwam zij ter wereld. De volgende morgen brak de Zesdaagse Oorlog uit.

Israël zou altijd een leidraad in Brigitte’s leven zijn. Op haar zestiende wist zij al dat ze correspondent zou worden in dat land. Ze studeerde Journalistiek en Voorlichting, en Internationale Betrekkingen(MA). Tussen de eerste en tweede Intifada werkte zij met name voor WorldwideTelevisionNews (WTN) in Jeruzalem, maar ook voor andere media.

Na haar terugkeer in Nederland studeerde zij Project- en Vastgoedmanagement en werkte Wielheesen acht jaar in de vastgoedbranche om vervolgens haar oude liefdes politiek en communicatie weer op te pakken. Dat deed ze als politiek woordvoerder en communicatieadviseur. In 2011 diende zij op het 93ste D66-congres een motie in tegen het wetsvoorstel van Marianne Thieme (PvdD), dat een verbod op kosjer- en halal-slachten voorstond. Het voorstel werd met ruime meerderheid aangenomen. Hierdoor veranderde de algehele politieke discussie en werd het wetsvoorstel in de senaat onderuit gehaald.

Israël is Wielheesens tweede thuisland waar ze deels woont en werkt. Zoals ze zelf zegt: “Zonder Israël kan ik niet ademen in Nederland.” Ze is al vanaf het begin betrokken bij Jonet.nl. Zij was accountmanager, webredacteur en is vanaf 2013 columnist. In hetzelfde jaar werd ze directeur van de Collectieve Israel Actie (CIA). Tijdens haar directeurschap verdubbelden in 2014 het aantal donaties, daalden de lasten en werden contacten gelegd buiten Amsterdam.

In 2019 behaalde Wielheesen een derde master, dit keer in Counterterrorism and Technology. Ze is momenteel Internationaal directeur Strategie en Public Affairs op het gebied van pr, overheid, veiligheid en onderzoek.

Brigitte Wielheesen schreef van 2013 tot 2022 columns voor Jonet.nl. Ze werden in dat laatste jaar gebundeld in een boekje.