David Serphos

(Aruba, 1964) is zelfstandig communicatie- en public affairs-adviseur en doet regelmatig opdrachten voor Joodse organisaties. Hij is bestuurslid van diverse stichtingen in Joods Nederland. Hij was onder meer vele jaren directeur van de Joodse Gemeente Amsterdam en van de Collectieve Israël Actie (CIA), dat fondsen werft voor goede doelen in Israël. Sinds het voorjaar van 2019 is hij een van de vaste columnisten van Jonet.nl.

Serphos is geboren in de Nederlandse Antillen. Hij woonde afwisselend op de Antillen en in Nederland, en heeft ook in de Verenigde Staten gewoond. Op Curaçao was Serphos actief in het Joodse leven en onder andere voorzitter van de Sefardisch-Joodse gemeenschap van het eiland. Hij studeerde communicatie, politieke wetenschappen en public affairs, vakgebieden waarmee hij zich als consultant nog steeds bezig houdt.

Vanaf 1998 was Serphos tien jaar lang directeur van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS), de orthodox-Joodse gemeente in Amsterdam. Daarna was hij directeur van de CIA. In 2015 en 2016 was Serphos als redacteur betrokken bij Jonet.nl. In 2017 en 2018 verbleef hij voor werk op Curaçao. Jonet.nl publiceerde toen zijn blogs over zijn tropische Joodse ervaringen.

Na zijn terugkeer in de polder lanceerde hij de website Nooitmeerteruggekomen.nl, over de Jodenvervolging en het verzet in Amstelveen, de gemeente waar hijzelf woonachtig is. Op de site kunnen bezoekers onder meer terugluisteren naar verhalen van Joodse overlevenden uit Amstelveen. Serphos heeft zijn eigen communicatiebedrijf. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen zoons en twee kleinkinderen.

David Serphis schreef tussen 2017 en 2023 columns voor Jonet.nl, waaronder dagboeken vanaf Curaçao.