Javier Guzman

is cabaretier en stand-upcomedian. Guzman (Las Palmas, 1977) kwam ter wereld in Spanje en bracht zijn jongste jaren op de Canarische eilanden door. Na de scheiding van zijn ouder emigreerde hij met op zijn zevende en met zijn Nederlandse moeder en broertje naar Ouderkerk aan den IJssel. Op zijn zestiende ging Guzman het huis uit en verhuisde naar Rotterdam. Nadat hij werd aangenomen werd aan de kleinkunstacademie verhuisde hij naar de Bijlmermeer in Amsterdam. Vijf jaar later ging hij in het centrum van de hoofdstad wonen.

Al tijdens het volgen van zijn opleiding werd Guzman bekend bij het grote publiek door in 2002 de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival te winnen. In de Kleine Komedie in Amsterdam ging in januari 2003 zijn eerste avondvullende voorstelling Bot in première, onder regie van Peter Heerschop. Het programma werd goed ontvangen. Gedurende de jaren 2000 volgende nog drie andere programma’s: Ton Zuur, Delirium en Por Dios. In Ton Zuur ging het over eenzaamheid en onverschilligheid in de maatschappij. Het werd geïllustreerd aan de hand van meneer Ton Zuur, die na tweeënhalf jaar lang dood in zijn woning gelegen heeft zonder dat iemand het wist.

In de voorstelling Delirium rekende Guzman af met zijn alcoholverleden en stond hij onder andere uitverkocht in Carré. Met deze show won hij de Neerlands Hoop 2007 en hij werd genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs. Delirium kreeg in 2013 een vervolg met Delirium II. Dit keer rekende Guzman af met zijn cocaïneverslaving. Andere programma’s die in het huidige decennium plaatsvonden zijn Oorverdovend – waarin de kleinkunstenaar het onderwerp ‘indentiteit’ behandelt aan de hand van zijn eigen achtergrond – Zonde(r) Voornemens en Absurd Verlicht. Momenteel is Guzman begonnen met de try-outs van zijn nieuwe programma Ga-Bie-Jer.

Hoewel Guzman geen Joodse achtergrond heeft, heeft hij wel een hart voor en grote interesse in de Joodse gemeenschap. Het Jodendom heeft hem al vanaf zijn jeugd aangetrokken. Lange tijd is hij vergeefs op zoek geweest of hij toevallig niet ook Joodse voorouders zou hebben. Niettemin is Guzman een betrokken niet-Jood die veel Joodse Nederlanders kent en die zich inzet voor de gemeenschap wanneer nodig. Ook woonde hij vlak naast de Portugees-Israëlietische Synagoge en is hij daar met regelmaat te vinden.

Voor Jonet schreef hij van 2017 tot 2019 een column met Joodse thema’s als middelpunt.