Max van Weezel – BDH

was journalist en radiopresentator. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 1976 verbonden aan het weekblad Vrij Nederland, op dit moment als politiek verslaggever. Hij presenteerde op Radio 1 de programma’s Argos (VPRO) en Met het Oog op Morgen (NOS).

Van Weezel was van 2007 tot 2011 voorzitter van Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en nu bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Hij schreef boeken over binnenlandse politiek, onder meer portretten van de premiers Ruud Lubbers en Jan-Peter Balkenende, en van VVD-leider Frits Bolkestein. Maar ook over het vredesproces in het Midden Oosten maakte hij portretten (‘Israël, een blanco cheque’ en ‘Op heilige grond, achter de schermen van het vredesproces in het Midden Oosten’).

Van Weezel (Amsterdam, 1951) won twee keer de Anne Vondelingprijs voor politieke journalist en was in 2014 genomineerd voor De Tegel binnen de categorie interviews. De Tegel is de prijs voor de beste (onderzoeks)journalistiek. Hij is woonde samen met schrijfster en historica Annet Bleich en was de vader van documentairemaakster Natascha van Weezel, aan wie hij voor Jonet.nl brieven schreef.