Salomon Bouman
groeide sinds 1937 op in zijn geboorteplaats Amersfoort. Toen de nazi-vervolgingen begonnen dook zijn familie onder. De jonge Salomon vond een veilige schuilplaats bij een boerenfamilie in ’t Zand, een gehucht in Noord-Holland. Zijn ouders en zusje waren niet ver van zijn schuilplaats ondergedoken en overleefden de nazi-terreur. Hij werd bar mitswa in Amersfoort, waar hij tevens Amersfoorts Lyceum bezocht. Na zijn schooltijd diende Bouman in de Nederlandse krijgsmacht, waarna hij internationale betrekkingen studeerde aan Sc-PO in Parijs en aan de Johns Hopkins University, SAIS, Bologna. Na zijn studie werkte hij als parlementair verslaggever op de Haagse redactie van Het Parool.
Bouman woonde en werkte in Israël van 1963 tot 2003 als correspondent voor onder andere NRC Handelsblad, de Vlaamse krant De Standaard, de Belgische publieke omroep VRT en het AVRO-radiojournaal; later opgegaan in het Radio 1 Journaal. Ook schreef hij ruim 25 jaar een tweewekelijkse column voor het NIW; eerst afwisselend met wijlen columnist Gerrie Mok en later met andere Joodse opiniemakers. Zijn stukken gingen over de actuele situatie in het Beloofde Land en waren vaak analytisch van aard. Boumans journalistieke activiteiten strekten zich uit tot Egypte, Jordanië, Afrika, Oost- en Midden-Europa, en de Verenigde Staten.
Eveneens is Bouman de auteur van vier boeken. Onlangs verscheen van zijn hand ‘Israël tussen hoop en vrees’, dat werd uitgegeven door Amsterdam University Press (AUP). Bij uitgeverij Amphora verscheen in 2016 zijn eerste Joods-Israëlische roman ‘Ontmoeting en misverstand, heilig is de drager van onheil’. Bouman heeft twee kinderen en vier kleinkinderen in Israël, waar hij nog steeds een aantal maanden per jaar vertoeft. Sedert 2003 woont hij in het Utrechtse dorp Bilthoven.