Yvonne van Gelder

volgde een opleiding aan de Hoge Hotelschool Maastricht en combineerde dit met cursussen bij Le Gordon Bleu en La Varenne. Ze liep stages in binnen- en buitenland bij restaurants met Michelin-sterren en verwierf hiermee gedegen culinaire kennis en vaardigheden. Ook had ze jarenlang een styling- en adviesbureau op culinair gebied. Sinds 2000 is Van Gelder werkzaam bij de KLM. Naast deeltijdstewardess heeft ze een functie binnen het CIRP team (Critical Incident Response Programme). Dit biedt vertrouwelijke, intercollegiale nazorg wanneer een crew- of bemanningslid aan boord of op de route te maken krijgt met een heftig incident.

“Veel van mijn reizen gebruik ik om Joodse gemeenschappen over de hele wereld te bezoeken en daar zal ik in mijn columns zeker over schrijven. Het vliegen biedt tevens een ideale basis voor mijn grote passie voor koken en eten. Niets is leuker dan in een ver oord een groentemarkt te bezoeken en van lokale vrouwen, veelal non verbaal, te leren over ingrediënten en bereidingswijzen. Daarnaast is het reizen een perfect valide uiting voor mijn tweede generatie rusteloosheid”, aldus Van Gelder,

Sinds vijftien jaar geeft ze kookworkshops en doceert ze kasjroet voor diverse Joodse organisaties, waaronder Joods Educatief Centrum Crescas, het Joods Cultureel Kwartier en de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Ook hierin integreert ze haar reiservaringen en deelt ze haar kennis en ervaringen graag met cursisten. Van Cambodja tot Suriname en van Japan tot Iran heeft Van Gelder zelf kooklessen genomen, of bij mensen thuis in hun keuken mogen kijken. Die kennis vertaalt ze naar recepten die passen binnen de Joodse spijswetten.

De laatste jaren richt Van Gelder (1967) zich ook op wildplukken. Tijdens cursussen neemt ze deelnemers mee op pad en leer ze met de opbrengst mooie eigentijdse gerechten te bereiden. Hiermee wil ze laten zien dat duurzaamheid, ecologie en gezond eten juist heel goed passen binnen het Jodendom. En ook dat er zelfs binnen een straal van tien kilometer fietsen van Amsterdam nog natuur te vinden is. Voor Jonet.nl schrijft Van Gelder een tweemaandelijkse column. Los daarvan maakte ze andere verhalen voor de site op culinair- en reisgebied.

Van Gelder was in 2021 en 2022 columniste voor Jonet.nl.