Raya Lichansky

groeide in Mokum op met een hardwerkende moeder met een eigen balletschool. Na haar middelbare school ging Lichansky (1947) Slavische taal- en letterkunde studeren, ‘op zoek naar affiniteit met mijn onbekende Russische vader Maxim’. Het zou nog tientallen jaren duren voor ze hem zou vinden, maar dat is een verhaal apart.

Kok in beeld

Raya’s werkzame leven laat zich het beste omschrijven als een bonte aaneenschakeling van activiteiten. “Ik had de mazzel dat ik altijd de dingen heb kunnen doen die ik fijn vond en waarin ik ook goed was.” Ze werkte ruim dertig jaar als taalcoach Russisch voor zangers bij de grote Nederlandse muziekgezelschappen, maakte een klassiek muziekprogramma voor VARA Radio 4, presenteerde een consumentenrubriek voor de TROS, was zeven jaar als kok in beeld bij de Vijfuurshow, Koken met Sterren en Koffietijd van RTL4.

Bij toeval

Raya belandde bij toeval – ‘toeval bestaat niet, toeval is wat je toevalt’, volgens rabbijn Menno ten Brink – in de journalistiek. Ze schreef voor het NIW en het magazine voor Joods Nederlands Hakehillot, was tot april 2007 eind- en hoofdredacteur van de website Joods.nl en werd in maart 2011 redacteur van de wekelijkse nieuwsbrief van Joods Educatief centrum Crescas, een vrijwillig dienstverband dat zou duren tot 1 december 2022.

Joodse achtergrond

Naar haar eerste bezoek aan Israël in 1996 werd Raya duidelijk dat haar in Nederland zo exotisch klinkende achternaam eigenlijk niets bijzonders was. En zo begon de zoektocht naar haar Joodse identiteit. “Als je niets weet, kun je ook niets vragen.” Door al die werkzaamheden in en voor Joods Nederland viel voor haar alles op zijn plaats wat al zoveel jaren door anderen als volkomen vanzelfsprekend werd gezien.