Ya’akov Almor

is redacteur en voorlichter in de internationale diamant- en edelstenensector. Amor brengt menig een Israëlische toehoorder in verwarring wanneer hij vertelt dat hij tot zijn tiende in een ajarat pitoeach – een ‘ontwikkelingsdorp’ is opgegroeid. Mensen denken dan aan een dorp voor Oriëntaalse Joden uit het Midden-Oosten, maar in Almors geval gaat het om een Nederlands ontwikkelingsdorp. Almor (1957, Bant, Noordoostpolder) kwam als jochie van vier op een kale, opgespoten zandvlakte, midden in Oost-Flevoland, terecht. Daar gingen hij en de rest van het gezin wonen in een piepklein, net opgeleverd rijtjeshuis aan de Lijzijde in Dronten. Er stonden toen, in 1962, nauwelijks tweehonderd huizen.

Zes jaar later kwam de verhuizing naar Geldrop, bij Eindhoven. Almor doorliep Gymnasium Alfa op het St. Joris College in de Lichtstad en kwam daarna, bij gebrek aan enig idee wat voor een studie hij diende te volgen, als ‘volunteer’ in de kibboets Sde Nehemia terecht. Na een maand of zes suggereerde Yitzhak Pimentel z”l, die toen – in 1977 – met Menahem Bolle bezig was om hun woordenboek Hebreeuws-Nederlands te voltooien, dat Almor het beste Hebreeuwse Taal-en Letterkunde kon gaan studeren in Amsterdam. Deze studie sloot hij af met een specialisatie in Tel Aviv in de Modern Hebreeuwse Literatuur.

Zijn Nederlandse academische graad bleek in Israël echter vrijwel nutteloos. Toen was het pompen of verzuipen. Na een ontzettend leuke job in het Israel Museum in Jeruzalem werd Almor twee jaar later een baan als assistant-redacteur bij een vakblad in de diamantsector aangeboden. Dat was in Ramat Gan. Tien jaar later had hij samen met een compagnon een eigen, klein communicatiebedrijf met wereldwijd een rits internationale klanten. Vrijwel allemaal in de diamant-, edelsteen- en juwelenindustrie en handel.

Na meer dan 35 jaar in Tel Aviv en Herzliya te hebben gewoond kwam hij in 2017 eindelijk terug in een ‘development town’. Niet Dronten, maar het woestijndorp Mitzpe Ramon dat op de ‘Negev Hoogten ligt. Het plaatje telt ongeveer 5.500 bewoners en ligt op een hoogte van 850 meter, zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Be’er Sheva en 150 kilometer ten noorden van de badplaats Eilat. Almor woont er sinds begin september 2018 in zijn eigen huis. Zijn twee dochters Tair (27) en Noam (24), en mijn zoon Raviv (21) kunnen nu eindelijk comfortabel komen logeren.

Vanaf oktober 2018 schrijft Almor voor Jonet geregeld een column vanuit Israël. In zijn verhalen komen de dagelijkse besognes in het woestijndorp en in Israël aan bod, maar ook zal hij stil staan bij actuele gebeurtenissen. Veel mensen hebben een mening over Israël, maar weten niet wat het is om in dat land te leven. Almor wil een inkijkje geven in dat leven om de lezers in Nederland die nog nooit in Israël geweest zijn eens een andere blik te geven op dit bijzondere land, zijn Beloofde Land.