CU roept Koenders op etiketten af te wijzen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Nu Hongarije en Griekenland de etikettering van producten uit de betwiste gebieden in Israël afwijzen, moet minister Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken daar nog eens goed naar kijken. Dat stelt Tweede Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie. Ook benadrukt hij dat ook Duitsland twijfels heeft over de labelling van producten uit de West Bank en Golan. Het Kamerlid wil Koenders nog voor de Kerst spreken over de maatregel.

Onlangs vaardigde de Europese Commissie een richtlijn uit over het etiketteren van Israëlische producten. Anders dan bij een verordening hebben EU-lidstaten bij een richtlijn nog enige vrijheid om deze op eigen wijze uit te voeren. “De labeling deugt niet en is een opmaat naar een boycot van Israël,” stelt Voordewind. Zijn partij vindt dat Koenders de ruimte moet benutten, die de richtlijn van de Commissie biedt.

Andere partijen in het parlement hebben zich nog niet zo vergaand uitgesproken over de maatregel vanuit Brussel. De VVD wil echter dat er ook etiketten komen voor producten uit andere betwiste gebieden in de wereld, zoals de Westelijke Sahara, Nagorno-Karabach en Tibet. Wel is het duidelijk dat niet alle EU-lidstaten op de maatregel zitten te wachten. Hongarije en Griekenland hebben al aangekondigd de labeling niet te zullen toepassen.

Categorie:

Home » Nieuws » CU roept Koenders op etiketten af te wijzen