Cyberaanval legt concert Israëlisch Philharmonisch Orkest plat

YouTube

Een benefietconcert van het Israëlische Philharmonisch Orkest is bruut verstoord door een cyberaanval. De websites van het orkest en organisatiepartner Medici.tv gingen uit de lucht. Wereldwijd keken er zo’n 13.000 geregistreerde kijkers. Zij hadden allemaal gedoneerd en waren aan het genieten van de klanken van het orkest, totdat de boel op zwart ging. Mogelijk komt de actie vanuit anti-Israëlische hoek. Het hele concert is sinds dinsdag wel terug te zien op YouTube. Bekijk het hele concert onderaan dit nieuwsbericht.

Helen Mirren
De benefiet vond zondagmiddag plaats en werd gepresenteerd door de Britse actrice Helen Mirren. Er werd geld ingezameld voor slachtoffers van het coronavirus. Plotsklaps viel de verbinding weg en ging de live-uitzending op zwart. “Het lijkt erop dat hackers vastbesloten waren onze boodschap het zwijgen op te leggen en onze stem uit te drukken, maar ze zullen niet slagen,” zegt uitvoerend directeur Danielle Ames Spivak van American Friends of the Israel Philharmonic Orchestra, een van de organiserende partners. “Meer dan ooit zijn we vastberaden om de boodschap van hoop, vrede en schoonheid van Israel Philharmonic over de hele wereld te verspreiden,” aldus de directeur tegen The Times of Israel.

Videoregistratie gered
Omdat het orkest gewoon door ging met spelen is er een ononderbroken videoregistratie over. Die is op YouTube gezet en kan iedereen inmiddels bekijken. Onder leiding van de nieuwe dirigent Lahav Shani werden er bekende stukken opgevoerd. Het Israëlisch Philharmonisch Orkest speelden samen met vrienden, waaronder de Israëlische violist Pinchas Zukerman en diens vrouw, de Australische celliste Amanda Forsyth. Ook violist Itzhak Perlman was van de partij, evenals pianisten Yefim Bronfman, Evgeny Kissin, András Schiff, violist Gil Shaham, sopraan Chen Reiss en klarinetspeler Martin Fröst. Iedereen speelde live mee vanuit huis of zijn land, vanuit negen tijdzones.

Vijandige hackers
De hackers waren duidelijk geen vrienden van Israël en het Philharmonisch Orkest. Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit. Naar alle waarschijnlijkheid moeten de daders in de anti-Israëlische of anti-semitische hoek gevonden worden. Eerder werden Israëlische overheidssites tevergeefs aangevallen door Arabische of antisemitische hackers. Ook Joodse sites buiten Israël krijgen regelmatig met trollen, spammers of vijandige hackers te maken. Vrijwel allen hebben antisemitische, of anti-Israëlische motieven, of een combinatie van beiden.

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Cyberaanval legt concert Israëlisch Philharmonisch Orkest plat