D66 niet tegen afschaffen briet mila

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

D66 is niet tegen het afschaffen van de briet mila en heeft er geen standpunt over. Dat heeft de partij bekend gemaakt. Eerder ontstond ophef over de Jonge Democraten (JD), die pleitten voor een verbod op de jongensbesnijdenis. De politieke jongerenorganisatie kreeg een storm van kritiek over zichheen van velen die hen niet begrijpen. D66 en de JD zijn immers liberale organisaties die staan voor de keuzevrijheid van het individu.

Woordvoerder Roy Kramer van D66-voorman Alexander Pechtold maakte het besluit vorige week in een mailtje aan het Joodse persbureau JTA bekend. In de mail staat dat de partij geen standpunt heeft over ‘het besnijden van jongens onder de achttien jaar’, daarmee ook doelend op de islamitische besnijdenis. Kramer beantwoordde vragen van het persagentschap naar aanleiding van het standpunt van de JD. ‘Het probleem is nooit in het parlement besproken en daarom heeft D66 er geen standpunt over’.

D66 staat bekend als een puur seculiere partij waarbinnen een deel van het ledenkader zich anti-religieus uit. Verwacht werd dat de moederpartij mee zou gaan met het standpunt van de JD, onder meer omdat andere strikt seculiere partijen in Europa ook al pleiten voor het afschaffen van jongensbesnijdenis bij Joden en moslims. In Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is de besnijdenis in 2012 zelfs kortstondig afgeschaft.

In het voorjaar ontstond gedoe binnen D66 om een ingezonden stuk van twee JD’ers over het opdoeken van de briet mila in Nederland. Het tweetal pleitte voor verplichtte bedenktijd voor de ouders van minderjarigen die besneden gaan worden, maar zij werden berispt door partijgenoot en Amsterdams gemeenteraadslid Bart Vink. Hij stelde dat dit onmogelijk is omdat Joodse jongens immers binnen acht dagen na geboorte de briet mila moeten ondergaan.

Momenteel onderhandelt D66 met de christelijke partijen CDA en ChristenUnie over samenwerking binnen een nieuw kabinet. Kenners verwachten niet dat deze partijen zullen pleiten voor een afschaffing van de besnijdenis. Zou D66 dit wel doen, dan ligt er opnieuw een moeilijk onderwerp op tafel in deze beoogde coalitie. Met de VVD erbij zou het liberaal-christelijke kabinet kunnen rekenen op 76 Tweede Kamerzetels. Dat is een krappe meerderheid van één zetel. In de Eerste Kamer is de meerderheid wel wat ruimer.

Categorie:

Home » Nieuws » D66 niet tegen afschaffen briet mila