Debat VU-studenten gaat toch door

Beeld: VU
Beeld: VU

De nieuwe locatie is het gebouw van de Turkse arbeidersvereniging HTIB. De groep VU-studenten verenigd in ‘Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina’ (SRP) zullen daar alsnog hun discussieavond houden, zo delen zij mee. Het debat, dat moet gaan over een Israël boycot van de VU, werd aangekondigd op Facebook. In korte tijd volgden veel antisemitische posts. Bezoekers pleiten onder meer voor een ‘Joden-vrije VU’. Zoals wel vaker gebeurt, werden Israël en de Nederlandse Joden weer op één hoop gegooid. Op het event zouden onder andere oud-SP-senator Anja Meulenbelt spreken. Er hadden zich al 170 mensen aangemeld.

Er ontstond vrij snel een tegenbeweging op Facebook en Twitter, die niet specifiek vanuit Joodse hoek kwam. Ook Amsterdamse gemeenteraadsleden van VVD- en D66-huize lieten van zich horen. ‘Schande als dit op de VU in Amsterdam zou gebeuren’, zo twitterde VVD-raadslid Daniel van der Ree. Door alle ophef besloot het bestuur van de VU om de bijeenkomst niet door te laten gaan. Er werd afstand genomen van de organisatie. ‘Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, in plaats van boycot’, zo schreef het college van bestuur op de site van de VU. Later op de dag verklaarde de voorzitter van het college van bestuur, Jaap Winter: ”Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust, ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap.”

Vooralsnog is het onduidelijk of de bijeenkomst in het HTIB-gebouw door zal gaan. De tegenbeweging van het debat zal zich op dinsdag ongetwijfeld roeren. Anderzijds zou het kunnen dat ook het HTIB-bestuur in Nederland haar conclusies trekt en de stekker uit het evenement zal trekken, onder meer omdat het na de aanslagen van vorige week door velen als ongepast wordt gezien om over een dergelijk onderwerp te praten [bl]. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Debat VU-studenten gaat toch door