Deventer eert Joodse sportcommentator Han Hollander

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het monumentje is te vinden in de Walstraat, waar de wieg van de Joodse radioreporter stond. Hollander werd 9 juli 1943 met zijn vrouw Leentje en dochter Froukje vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. Direct naast Walstraat 123 is nu een ANWB-bord onthuld ter nagedachtenis aan de legendarische radioreporter en zijn familie. De plaquette is gemaakt op initiatief van het Etty Hillesum Centrum. “Voor het EHC is het belangrijk dat er weer een nieuwe gedenkplaat aan de Walstraat komt, omdat de Joodse stadswandelingen ook altijd langs de geboorte- en woonlocaties van Han en zijn familie gaan,” aldus Rutgers van het Centrum.

Bij de onthulling waren onder anderen Freddy Hollander (de achterneef van Han) uit Zwolle en journalist Frits Barend aanwezig. Radiopresentator en sportjournalist Govert van Brakel bracht op band een ode aan zijn grote voorbeeld Han Hollander. Vooral diens gepassioneerde wat krakerige manier van spreken – rap van de tong, ad rem en beeldend woordgebruik – spreken Van Brakel ook anno 2013 nog steeds aan. Bovendien was Hollander, die eigenlijk Hartog heette maar die voornaam voor zijn verslaggeverscarrière in Han veranderde, ook een meester in het interviewen en een gelouterd dagbladjournalist.

Een paar jaar voor de millenniumwisseling wilde Deventer zijn door de nazi’s vermoorde plaatsgenoot groots eren. Er zou een ‘Han Hollander Stadion’ komen. Deze droom vervloog echter door allerlei (vooral financiële) perikelen. Ook werd vijf jaar geleden in Deventer nog een natuurstenen herdenkingsplaquette ontmanteld. Die was in 1986 aan de Walstraat onthuld op de honderdste geboortedag van Han Hollander. De gedenksteen moest wijken bij sloopwerkzaamheden voor een nieuwe doorgang tussen de Walstraat en Boreel. Tevergeefs probeerde het Etty Hillesum Centrum in 2009 de straatnamencommissie ervan te overtuigen de nieuwe doorgang het Hollanderstraatje te noemen.

Amsterdam eerde de legendarische sportreporter uit Deventer al in april 1956 met een plaquette in het Olympisch Stadion. ‘De eerste radioreporter die een verslag gaf van een interland voetbalwedstrijd in het Amsterdamse Stadion. Nederland-België, 11 maart 1928’ staat er op. De gedenkplaat werd onthuld door Hans zus Roosje Groothof-Hollander, die door haar huwelijk met een niet-Jood de oorlog wist te overleven. Op Bevrijdingsdag 2009 werden in Amsterdam, voor het voormalige woonhuis van Han en Leentje Hollander-Smeer aan de Amstelkade, Stolpersteinen gelegd.

Categorie:

Home » Nieuws » Deventer eert Joodse sportcommentator Han Hollander