‘Die neusjes, je weet wel…’ – column Awraham Meijers

Awraham Meijers
Facebook

Afgelopen zondagochtend was ik bij de indrukwekkende Nationale Holocaust Herdenking in het Wertheimpark. De teneur van de toespraken die werden gehouden is dat er een zichtbare groei van antisemitisme is, zowel in de openbare ruimte als ook en vooral via de sociale media. Omdat ik de eer had om tekstueel het een en ander bij te dragen aan die bijeenkomst, bezocht ik de dagen voor de herdenking enkele anti-Joodse sites en daar word je niet vrolijk van. Glashard drong het (weer) tot mij door dat wij heel erg alert moeten zijn.

Twee willekeurige opmerkingen die ik van ‘Jood-onvriendelijke’ sites heb geplukt – Ik citeer letterlijk: ‘Hun zouden alle joden gewoon moeten brandmerken met de bekende Jodenster, dan zijn die voor iedereen herkenbaar. Want je kan niet van iedereen zien of hij wel of geen jood is’. En: ‘Verhoudingsgewijs winnen veel Joden een Nobelprijs’. Er volgt een rij Joodse laureaten, waarna het bericht wordt afgesloten met – je raadt het denk ik al: ‘Daarvoor zal wel een aardig bedragje aan smeergeld van Joden richting het bestuur van de Nobelprijs zijn gegaan’.

Maandagavond, een dag na de herdenking, zijn we voor een goed doel wezen eten In de nogal parmantige Hotelschool in Amsterdam… Vrienden hadden ons uitgenodigd en samen met hen en een echtpaar, kennissen van ze die we niet eerder hadden ontmoet, zaten we aan tafel. De kennis vertelde in Laren (NH) in een villa te wonen. Hij had tot voor enkele jaren terug bij de HEMA in de hoogste echelons gewerkt. Feestjes met de directie. Leuke herinneringen. Anekdotes. Vervolgens ging het gesprek als bijna vanzelfsprekend over de grote verschuivingen die de laatste jaren plaatsvinden binnen de gevestigde warenhuizen. Ik zei voorlopig niet meer in De Bijenkorf te komen, omdat daar de focus voornamelijk op Russische en Aziatische nieuwe rijken is gericht. En da’s niet mijn wereldje.

Na mijn relaas wreef de kennis samenzweerderig over zijn neusvleugel en zei: “Dat is nog een erfenis van die neusjes.” Onze vrienden keek verbaasd en zei niet te begrijpen wat hij bedoelde. Weer wreef de man over z’n neusvleugel: “Dat komt door die neusjes van vroeger. Je weet wel.” Ik was bang dat ik het dondersgoed begreep, maar reageerde voorlopig niet. Toen onze vriend het nog steeds niet begreep, zei de man nadrukkelijk: “Die neusjes, joh. De Jidden!”
Nota bene: Beide warenhuizen zijn door Joodse ondernemers opgericht; De Bijenkorf door Simon Goudsmit, de HEMA (waar die neuswrijver dus flink heeft verdiend) door Leo Meyer en Arthur Isaac.

Voor mij was de opmerking over ‘die Jidden’ een klap in het gezicht en werd extreem razend. Ik vertelde hem met enige stemverheffing dat ik Joods ben. Dat hij dat toch aan mijn neus had kunnen zien. Dat dit een klassiek voorbeeld van Jodenhaat is. Dat de dag daarvoor was gewaarschuwd voor mensen als hij die, gestoken in onberispelijk maatkostuum, gevaarlijker voor onze samenleving zijn dan verwilderde hooligans. En dat hij Joden veroordeelt in klassieke clichés… Clichés, die hebben geleid tot de moord op miljoenen Joodse kinderen, vrouwen en mannen – “Misschien heeft u daar bij toeval wel eens over gehoord, mijnheer.” En zo raasde ik, mijn woorden zorgvuldig kiezend, zo’n vijf minuten lang. ‘Monoloog door een boze Jood’, zeg maar. Daarna begon de neuswrijver quasi Geduldig & Blij uit te leggen dat ‘ie jarenlang met Joden had samengewerkt. Dat het altijd van die prettige mensen zijn. Dat hij alleen maar goede herinneringen heeft aan Joden. Zoetsappige bla…bla…bla. Een dergelijke reactie is niets minder dan een laf verweer. Ik heb hem verder genegeerd.

Aan het eind van de uiteraard ook voor mijn vrouw en onze vrienden verpeste avond – ik stond bij de garderobe – kwam hij aangestruind, greep mijn hand en zei z’n excuses aan te willen bieden. Ik antwoordde dat ik hem ‘een erg domme man’ vind. Hij richtte zich bozig op en zei: “Dat zijn uw woorden” en verdween voorgoed uit mijn leven, naar ik hoop.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Die neusjes, je weet wel…’ – column Awraham Meijers