Diplomatieke stress tussen Brazilië en Israël

wiki (dv)

Brazilië en Israël staan op de rand van een diplomatiek conflict door de aanstaande benoeming van een niet onomstreden ambassadeur. Het gaat om de Israëliër Dani Dayan, die ooit een kolonistenbeweging leidde. De regering van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff is daarom tegen zijn komst naar de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De kwestie speelt al vier maanden. Na de zomer benoemde de Israëlische premier Netanyahu de voormalige kolonistenleider tot ambassadeur in Brazilië. Dit deed hij zonder Brasilia van te voren in te lichten of om goedkeuring te vragen, zoals diplomatiek gebruikelijk is. Netanyahu maakte zijn besluit bekend via Twitter.

De aanstelling van Dayan deed in Brazilië veel stof opwaaien. Zes jaar lang diende hij als voorzitter van een overkoepelende belangengroep voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en dit past niet in het beeld van de overwegend pro-Palestijnse regeringslieden in Brasilia. Sinds 2002 is daar de socialistische PD aan de macht, een partij die sympatiseert met de Palestijnse partij Fatah. Vorige week vertrok de vorige Israëlische ambassadeur uit Brazilië. De komst van zijn beoogde opvolger is echter nog steeds niet bevestigd door president Rousseff.

“Ik zie dat niet gebeuren”, zei een hooggeplaatste ambtenaar van het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters. Op deze manier kunnen beide landen in een diplomatieke impasse raken. Sinds Brazilië het publiekelijk opneemt voor de Palestijnen lijken deze al in een vrije val geraakt. Zo erkende Brasilia in 2010 de Palestijnse staat in Gaza, Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Dit leidde tot boosheid bij de Israëliërs. In 2014 liepen de spanningen hoog op nadat Brazilië zijn ambassadeur terugriep uit Tel Aviv vanwege de oorlog tegen Hamas in Gaza.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Diplomatieke stress tussen Brazilië en Israël