Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Drie ‘Joodse’ tips voor Halsema – column Javier Guzman

Femke Halsema is beëdigd als burgermeester van de stad Amsterdam. Met haar benoeming is ze is de eerste vrouw die het ambt bekleedt in de hoofdstad, de eerste burgermoeder. Tevens is ze de eerste burgemeester in lange tijd die niet van de Partij van de Arbeid is, maar ze begon haar politieke carrière wel bij de PvdA. In 1997 stapte ze over naar GroenLinks. De directe aanleiding was een verschil van mening met de toenmalige Amsterdamse burgervader Schelto Patijn, over de beveiliging van Europese regeringsleiders tijdens een Europese Top in de hoofdstad. Later was ze twaalf jaar volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter van die partij in de Tweede Kamer.

De digitale petitie ‘Houd Halsema uit de Stopera’ is door zesenzeventighonderd mensen ondertekend. In een stad met minder dan één miljoen inwoners is dat minder dan één procent. Het is dus een heel klein maar luidruchtig groepje tegenstanders. Vooral rechts Amsterdam zou fel tegen de benoeming van Halsema zijn. Ze zou niet onpartijdig zijn en te weinig bestuurlijke ervaring hebben.

Te weinig bestuurlijke ervaring? Op haar curriculum vitae staat dat ze voorzitter was van het theatergezelschap van Adelheid Roosen. Ik heb les gehad van mevrouw Roosen en ik kan gerust stellen dat je alles kan besturen behalve Adelheid Roosen. Zij heeft volgens de buitenwacht een onvoorspelbaar karakter. Ze verrast voortdurend vriend en vijand. En dat maakt deze vrouw nu juist zo leuk. Een ongeleid projectiel.

Halsema heeft maatschappelijk gezien een indrukwekkende staat van dienst. Ze is fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks geweest, maar zij was bijvoorbeeld ook voorzitter van het Aidsfonds én van documentairefestival IDFA. Verder is ze mede-oprichtster van het journalistieke onderzoeksplatform De Correspondent. Femke is schrijfster, columniste, documentairemaakster, en televisieproducente. Het burgemeesterschap van de hoofdstad is volgens mij dan een logische volgende stap. Drs. F. Halsema heeft criminologie gestudeerd. En dat is natuurlijk een uitstekende studiekeuze als je later een goede politica wilt worden. Of als burgemeester verantwoordelijk bent voor de openbare orde en veiligheid van een stad.

“In het belang van Amsterdam moet Halsema in haar eerste jaar alle ruimte krijgen,” schreef publicist Kemal Rijken deze week in een opiniestuk in Trouw. Al moest ik wel lachen om het feit dat diezelfde uitspraak ook vaak werd gedaan toen Donald Trump president werd van de Verenigde Staten. ‘Iedere Amerikaan heeft er belang bij dat het goed gaat met Amerika en dus is het voor iedereen het beste om Trump het voordeel van de twijfel te geven.’ (Met Amerikaan bedoel ik overigens iedere legaal in de VS verblijvende persoon. De rest wordt uitgezet, en hun kinderen worden afgepakt).

Maar dan, wat moet Joods Amsterdam met deze niet-Joodse Halsema als burgermoeder? Bij Mokum past bij uitstek een Joodse burgemeester, hoor je altijd. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik verbaasd ben hoe betrekkelijk weinig Joodse burgervaders Amsterdam tot nu op heeft gehad, vier in totaal: Ivo Samkalden, Wim Polak, Ed van Thijn en Job Cohen. Maar de hoofdstad heeft niet persé een Joodse burgemeester nodig, want Eberhard van der Laan was juist heel erg betrokken bij Joods Amsterdam en werd door veel Joodse Amsterdammers op handen gedragen. Zowel in ‘mijn’ wijk, wijken in de buurt, allemaal op een steengooi afstand van het stadhuis, maar ook in de Rivierenbuurt, in Buitenveldert, en Amstelveen.

Desalniettemin heb ik drie tips voor de nieuwe burgemeester: omarm de Joods Amsterdam oprecht. En heb alle bewoners lief. Joden hebben deze stad opgebouwd. Bezoek Joodse scholen, wijken en de synagogen. Praat met de Joodse gemeenschap. En spreek u uit over De Namenwand, het Holocaust- gedenkteken, alsjeblieft. En bezoek straks dat monument. Houd ook het gesprek van de Joodse met de moslimgemeenschap op gang; de dialoog tussen Joden en moslims.

Er wonen ongeveer veertigduizend Joden in Nederland. De meeste in de hoofdstad. Ik ben ervan overtuigd dat Halsema goed zal zijn voor de Joodse gemeenschap en garant zal staan voor hun veiligheid. Al was het alleen al omdat de Stopera in de oude Joodse wijk ligt…

Mexico-Stad krijgt ondertussen wel een Joodse burgermoeder, Claudia Sheinbaum. De stad zelf kent bijna negen miljoen inwoners waarvan er vijftigduizend Joods zijn. Maar wij in Amsterdam hebben Femke Halsema! De bakfiets-burgermoeder van Mokum. You goy, girl! 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X