Duivels niet tegen Israël in Brussel uit angst voor rellen

Het logo van de Rode Duivels (beeld: wiki)
Het logo van de Rode Duivels (beeld: wiki) (dv)

Omdat de kans op ongeregeldheden te groot is, mogen de Rode Duivels na de zomer niet tegen Israël spelen in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Dat heeft het bestuur van de Belgische hoofdstad besloten. De oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas is daar de aanleiding toe. Mogelijk trekt de wedstrijd teveel anti-Israël-betogers en islamitische bewoners die tegen Israël zijn aan die willen rellen, maar dat willen zowel het stadsbestuur als de voetbalbond niet zeggen.

Hoewel de Rode Duivels bijna al hun thuisduels in Brussel spelen, neemt bestuur van de stad Brussel het zeker voor het onzekere bij de wedstrijd in voor de Nations League in september tegen Israël. ‘Gezien de dramatische situatie in het Midden-Oosten acht het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel het onmogelijk om een zeer risicovolle wedstrijd op haar grondgebied te organiseren’, zo luidt het in een schriftelijke mededeling.

Veiligheid

‘Na een zorgvuldige en diepgaande analyse moeten we vaststellen dat een dergelijke wedstrijd in onze hoofdstad in deze bijzonder onrustige tijden ongetwijfeld zal leiden tot grote betogingen en tegendemonstraties. Daardoor zal de veiligheid van de toeschouwers, de spelers, de Brusselaars en onze politiediensten in het gedrang komen’, schrijft het bestuur van de Belgische hoofdstad.

Geen publiek

De Koninklijke Belgische Voetbalbond wist al dat het een match zonder publiek zou worden, maar nu gaat het stadsbestuur dus een stap verder. De bond zal daarom moeten uitwijken naar een andere stad. ‘We zoeken naar een oplossing om de thuiswedstrijd tegen Israël te kunnen spelen.  Er is al informeel contact geweest met een aantal steden die UEFA-gewijs in aanmerking komen, maar we wachten nog op formeel contact of we kunnen spelen’, aldus een communiqué. 

Duwtje in de rug

De voetbalbond ‘betreurt’ het besluit van de stad Brussel. ‘Supporters geven onze spelers steeds een duwtje in de rug, we spelen onze thuiswedstrijden dan ook graag in een enthousiast Koning Boudewijnstadion. We begrijpen – en delen – evenwel de bezorgdheid rond de situatie in Israël en Palestina, en de gevolgen op de veiligheid. We wisten dus dat de thuiswedstrijd tegen Israël naar alle waarschijnlijkheid zonder publiek zou worden gespeeld, en hadden dat aanvaard. Veiligheid gaat voor, altijd’.

Nieuwe plek?

Volgens de bond heeft de stad Brussel juist veel ervaring heeft met het organiseren van grote evenementen. Het Koning Boudewijnstadion is de thuishaven van de Rode Duivels: hier spelen ze nagenoeg alle wedstrijden, onder meer omdat het dan niet in Vlaanderen of Wallonië hoeft. Het zal mogelijk lastig worden een geschikte plek te vinden. Een paar maanden terug KAA Gent nog een wedstrijd tegen Maccabi Haifa achter gesloten deuren uit voorzorg voor rellen of spanningen.

Dramatische start

Momenteel zijn de Rode Duivels op het EK voetbal in Duitsland. De eerste groepswedstrijd tegen Slowakije verliep dramatisch: er werd met 0-1 verloren. Er waren veel kansen, maar die maakten de Belgen niet goed af. Ook werden twee goals van sterspeler Lukaku afgekeurd. De duizenden meegereisde fans dropen na afloop af uit het stadion in Frankfurt. Zaterdag spelen de Duivels hun tweede groepsmatch tegen Roemenië, waarna op woensdag Oekraïne aan de beurt is.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Duivels niet tegen Israël in Brussel uit angst voor rellen