‘Een adres’ genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs

Boekomslag Een adres
Boekomslag 'Een adres' (beeld: Alfabet)

De titel Een adres van Michal Citroen behoort tot de kanshebbers op de Libris Geschiedenis Prijs, de grootste award voor geschiedenisboeken in Nederland. De andere vijf genomineerden zijn Het kleedje van Hitler van Bas von Benda-Beckmann, De bolle Van Gogh van Jaap Cohen, De droom van Den Haag van Benjamin Duerr en De ontdekking van Insulinde van Rick Honings. De winnaar ontvangt naast de trofee een geldbedrag van 20.000 euro.

Juryvoorzitter Gerdi Verbeet maakte afgelopen zaterdag in VPRO’s OVT op Radio 1 bekend wie er op de shortlist staan. Over ‘Een adres’ zegt de jury: ‘Een ingrijpend boek dat vertelt hoe onderduiken echt geweest moet zijn. En waarom die geschiedenis nog steeds doorwerkt’. Verbeet zei te begrijpen wat het leed met Joodse onderduikers deed en hoe dat ‘jarenlang door generaties wordt meegedragen’.

Noodlottige dag

In oktober 1971 bracht de vader van auteur Michal Citroen zijn dochter naar de plek waar hij was opgegroeid. Hij wees haar het huis en vertelde over de noodlottige dag dat de Duitsers kwamen. Vanaf dat moment stond hij er alleen voor en moest hij op zoek naar ‘een adres’. Ongeveer 25.000 Joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres – levensreddend voor hen die, ondanks alle dwang, oproepen voor deportatie wilden negeren. In dit boek beschrijft Citroen hun geschiedenis.

‘Makke schapen’

Gebruikmakend van getuigenverslagen vertelt Citroen de verhalen van onmacht, wanhoop, verraad, angst en bedrog. Maar ook van moed, daadkracht, lef en hulp. Ze beschrijft hoe de bezetter stap voor stap allerlei anti-Joodse maatregelen invoerde, waarom zovelen niet onderdoken – ze ontkracht de ‘makke schapen-theorie’ – wat de rol van de Joodse Raad was en voor welke uitdagingen de ondergedoken Joden zich gesteld zagen.

Libris

De Libris Geschiedenis Prijs werd opgericht in 2007 en wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt door Libris, een vereniging van onafhankelijke Nederlandse boekverkopers, en bedraagt 20.000 euro voor de winnaar. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. Uit de vele inzendingen wordt eerst een longlist van tien boeken geselecteerd. Enkele maanden later wordt uit die longlist een shortlist van de beste vijf boeken gekozen.

Zwaar gepromoot

Auteurs op de shortlist worden zwaar gepromoot in de individuele Libris-boekwinkels, wat belangrijke commerciële kansen biedt voor auteurs en boekverkopers. Normaal gesproken wordt de selectie van de jury besproken en bekritiseerd in de Nederlandse pers, voor nog meer exposure. Uit de shortlist van de vijf beste boeken wordt vervolgens de winnaar gekozen. De Libris Geschiedenisprijs wordt gezien als de grootste non-fictieprijs van Nederland, terwijl de Libris Literatuur Prijs zich richt op fictie.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Cultuur » Boeken » ‘Een adres’ genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs